top of page

Tipuri de aparate dentare

Ortodonția (sau ramura stomatologiei care se ocupă de îndreptarea și alinierea dinților, precum și relația dintre maxilare) a evoluat atât de mult de-a lungul timpului! Aparatele dentare arată acum mult mai bine. Pentru copii este o bucurie să intre în tratament ortodontic - este o plăcere să își aleagă model cu steluțe sau curcubeu pentru aparat, sau să aleagă culorile gumitelor pentru aparatele fixe. În același timp, au apărut soluții mult mai elegante pentru adulții care au decis chiar mai târziu să iți perfecteze alinierea și mușcătura dentară. Toată lumea e mulțumită, fericită, zâmbetul le va fi frumos și sănătos.


Vă prezint mai jos tipuri de aparate dentare, pentru copii sau adulți:


  • Aparatele dentare mobile: dedicate copiilor. Au diverse forme, sunt adaptate situației dentare a copiilor (sunt realizate după amprentele dentare ale lor, individualizate). Sunt aparate care modelează creșterea oaselor maxilare (pot lărgi oasele maxilare pentru că toți dinții să aibe loc pe arcadă în viitor) și poziționează corect dinții pe arcadă. Sunt situații în care copiii poartă aceste aparate mobile și nu va mai fi nevoie să poarte ulterior aparate fixe.



  • Disjunctor - este un dispozitiv metalic poziționat pe cerul gurii și lipit pe măsele, care mărește arcada dentară maxilară; se poartă atunci când pacientul are înghesuiri dentare


Disjunctor


Aparat dentar fix - se montează începând cu 11-12 ani, atunci când deja au apărut aproape toți dinții permanenți pe arcadă. Nu există o limita superioară de vârstă pentru acest aparat (personal am avut un pacient de 73 de ani care a purtat ). Există mai multe variante de aparat fix:


Aparat dentar fix si safir / ceramic

  • Aparat fix metalic - cu brackets metalici care se montează pe suprafață dinților

  • Aparat fix ceramic - brackets sunt de un alb lăptos, mai puțin vizibili. Din păcate sunt mai casanți

  • Aparat fix safir - brackets sunt la culoarea dinților, se văd mai puțin. Preferați de medicii ortodonti pentru modul în care favorizează mișcarea dinților

  • Aparat fix metalic lingual - montat pe suprafața dinspre limbă a dinților. Mult mai puțin vizibil, dar câteodată poate dura până când pacientul se obișnuiește (poate deranja limba).


Aparat dentat lingual Incognito

  • Aparat dentar invizibil, funcționează prin seturi de gutiere transparente care mișcă dinții progresiv până când ajung în poziția finală. Este comod de purtat, eficient, și mai rapid decât aparatele dentare fixe. Mai multe detalii despre Invisalign am scris aici.


Aparat dentar transparent Invisalign

În toate cazurile există posibilitatea să aveți dureri, pentru că toate aparatele mișcă dinții. Durerile pot varia ca și intensitate, frecvență și întindere în timp.


După fiecare tratament ortodontic este nevoie să purtați o gutieră de contenție pentru a se păstra rezultatele tratamentului ortodontic. Altfel, pentru perioadă imediat de după terminarea tratamentului, dinții au tendința să migreze către poziția din care au venit.


bottom of page