top of page
Smiling Girl

Aparat Dentar

 

Aparatul dentar îți oferă acel zâmbet minunat și aliniat pe care ți l-ai dorit întotdeauna.

 

Fie că acesta este fix sau mobil, te va ajuta să obții o mușcătură corectă, să ajungi să ai o igienă dentară zilnică corectă și eficientă, dar și să reduci riscul dezvoltării problemelor de articulație temporo-mandibulară și riscul de apariție a bolii parodontale. 

Deși aparatele dentare au apărut abia la începutul anilor 1800, preocuparea oamenilor pentru dinţii drepţi şi pentru muscatura corectă a existat încă din vremea popoarelor antice. Metodă prin care încercau să îndrepte dinţii era diferită de la cultură la cultură, dar este clar faptul că toţi aveau acelaşi scop: de a avea un zâmbet perfect.  Arheologii au găsit la mai multe mumii egiptene resturi ce păreau a fi părți din prima încercare de a apropia dinţii, închizând spaţiile dintre ei.

IMG_3528.HEIC

DENTALIST

Eu sunt medic stomatolog, Alexandra Mircea, iar la Dentalist ne orientam tratamentele și serviciile în jurul celor mai performanțe tehnici ortodontice. Suntem la dispoziția ta pentru a găsi împreună cea mai bună variantă de aliniere a dinților tăi - fie că este vorba de aparate dentare fixe sau mobile, metalice, ceramice, de safir sau mult-doritele și superior esteticele aparate dentare Invisalign. 

Este important ca tu, în calitate de pacient al nostru, să explorezi alături de noi posibilitățile de tratament, să înțelegi efectele purtării unui aparat dentar și să te ajutăm să ai informații complexe despre cazul tău, astfel încât să te ajutăm să iei cea mai bună decizie de tratament. 

Află totul despre aparatele dentare din rândurile de mai jos.

Ce este aparatul dentar? 

 

Aparatul dentar reprezintă un dispozitiv care pune presiune pe dinții pacientului  pentru a-i misca in pozitia corecta dpdv al alinierii si al relatiei cu ceilalti dinti.  Aparatul dentar este folosit în ortodonție – specialitatea stomatologiei ce presupune diagnosticarea, prevenția și tratamentul malpozitiilor dentare și faciale. Aceasta se ocupă cu studiul și tratamentul malocluziilor (mușcăturilor incorecte), care pot fi rezultatul poziției incorecte a dinților sau inconcordanței arcadelor dentare. 

Care sunt avantajele unui aparat dentar?

 1. Reduce riscul de apariție a cariilor

 2.  Asigura sanatatea gingiilor tale

 3. Îmbunătățește aspectul fetei

 4. Imbunatateste masticatia

 5. Vindeca (sau previn) durerile și afectiunile articulare

 6. Îți oferă un zâmbet de invidiat, fapt ce îți dă încredere în tine.

Cand stii ca ai nevoie de aparat dentar? 

 1. Ai dinți înghesuiți

 2. Ai spatii intre dinti

 3. Te supara “strungareata” (diastema”)

 4. Muscătura este incorectă

 5. Ti s-au retras gingiile

 6. Ai dinti care au ramas blocati in os

 7. Ai decalaje foarte mari intre arcade

 8. Nu ești mulțumit de zâmbetul tau

Tipuri de aparate dentare:

Există două categorii de aparate dentare: fix și mobil, ambele având subdiviziuni cu avantajele și dezavantajele sale. În funcție de materialul din care sunt confecționate bracketurile, există mai multe tipuri de aparate dentare: metalic, ceramic, safir.

+.png
-.png

Aparat Dentar Invisalign

Aparatul dentar fix este lipit de dinți și nu poate fi înlăturat decât de medicul ortodont. 

Există mai multe feluri de aparate dentare fixe: metalic, ceramic, safir. Aparatele dentare fixe vin la pachet cu o serie de avantaje

 

Avantaje: 

 • Corectează dinții incorect poziționați și spațiile dentare inestetice;

 • Corectează mușcătura;

 • Îmbunătățesc funcționalitatea și estetica zâmbetului;

 • Îmbunătățesc masticația;

 • Se reduce uzura excesivă a anumitor dinți;

 • Cresc stima de sine prin oferirea unui zâmbet estetic.

 

Dezavantaje: 

 • Unele aparate dentare fixe pot fi inestetice;

 • Timpul de tratament este mai lung decat in cazul aparatului dentar mobil Invisalign;

 • Ai restrictii alimentare in cazul aparatelor dentare fixe - trebuie sa eviti alimentele dure sau lipicioase;

 • Orice aparat dentar impune o igienă orală riguroasă;

 • Brackeții pot răni obrazul sau limba;

 • Poti avea dureri dupa montarea aparatului sau la fiecare activare lunara;

 • Trebuie sa mergi lunar la control pentru ca medicul ortodont sa imprime miscare dintilor tai
   

Aparat dentar metalic 

Aparatul dentar metalic este cel mai vechi tip de aparat dentar fix, cel mai accesibil ca pret, cel mai dificil de purtat. Brackeții sunt cimentați pe partea exterioară a dinților și pacienții ii consideră inestetici. Pot leza ușor obrazul și limba, de aceea pacientul primește o ceară cu care să le ungă. 

Se potrivesc oricărui pacient indiferent de dimensiunile dentare sau tip de mușcătură. Copiii vor fi încântați când vor afla că pot folosi elastice pentru a personaliza brackeții în ce culoare vor. 

Aparat dentar ceramic 

Aparatul dentar ceramic este realizat din materiale compozite. Este o alternativă mai estetică decât cel metalic fiind un aparat dentar modern. Brackeții au diverse grade de transparență care vor prelua culoarea naturală a dintelui. Aceștia nu se pătează de la alimentele colorate. Oferă pacientului un grad sporit de confort la purtare. Singurul dezavantaj il reprezinta faptul ca brackets sunt mai casanti și e posibil sa se rupa sau sa se desprinda mai ușor.

Aparat dentar safir 

La întrebarea “cum funcționează” răspunsul este simplu și clar. Aparatul dentar safir funcționează în același mod ca aparatul metalic, diferența stând în brackeții transparenți din safir în locul brackeților din metal. Acest tip de aparat este discret și este preferatul celor care nu doresc un aparat dentar atât de vizibil ca aparatul metalic sau ceramic. 

Safirul este o piatră prețioasă care este șlefuită foarte bine pentru a nu leza obrajii sau limba pacientului la atingere. Brackeții din safir dețin o suprafață netedă care va proteja mucoasa orală și nu provoacă iritații, de aceea disconfortul este mai mic decât la orice alt aparat dentar fix. Acești brackeți nu absorb coloranți, deci nu își vor modifica, culoarea indiferent ce mănânci. Cei mai îndrăzneți pot pune și elastice de orice culoare.

Aparat dentar invizibil - Invisalign

Aparatele dentare Invisalign sunt realizate exclusiv în SUA, de către cel mai mare producător de gutiere transparente Align Technology. Cu ajutorul unui software dedicat, utilizând amprentă dentară (clasică sau digitală), fotografiile și radiografiile pacientului și indicațiile medicului, specialiștii Align Technology creează modelul virtual și planurile de tratament primare. 

 

Sistemul Invisalign utilizează o tehnologie avansată de imagistică 3D computerizată pentru proiectarea planului de tratament, pornind de la poziţia iniţială a dinţilor până la poziţia finală dorită, de aceea medicul ortodont certificat Invisalign lucrează activ pe planul de tratament al pacientului, misca fiecare dinte așa cum considera potrivit, apoi verifică și confirmă varianta finală a tratamentului.

Este cel mai confortabil aparat dentar din lume, detașabil, transparent, îndreaptă dinții fără ca alți oameni să observe asta și acționează programat asupra fiecărui dinte. Are un preț ridicat, dar este indicat persoanelor care nu doresc aparate dentare inestetice și care doresc un tratament mai comod și mai rapid. 

Este realizat dintr-un material unic, inventat de cei de Align Technology pentru a satisface corect toate nevoie unui aparat dentar cu gutiere - este transparent aliniatorii fiind aproape invizibili, este elastic, dar dur pentru a misca dintii, este neted și nu raneste gingiile. Poate fi îndepărtat - atunci când pacientul dorește să mănânce, dar și dacă merge la un eveniment special și dorește sa nu îl poarte pe o perioada limitată. 

Beneficiile includ:

 • aspectul estetic;

 • timpul mult mai scurt de tratament,

 • absența durerilor și disconfortului, 

 • aliniatorii se schimbă acasă, vizite mai rare la cabinet sau tratament de la distanță (pentru cei care călătoresc mult sau care locuiesc in alta tara);

 • 100% personalizare. 

 

Aparat dentar incognito 

Alt aparat cunoscut drept invizibil deoarece nu este văzut de interlocutori. 

Se montează pe partea interioară a dinților, fapt ce îi oferă beneficiul esteticului. Pentru cei care sunt preocupați de aspectul estetic, acest aparat este soluția ideală. Se poate corecta orice problemă dentară atât la tineri, cât și la adulți. Brackeții 100% personalizati, confecționați din aliaj de aur, biocompatibil 100% și antialergic. 

Aparat dentar lingual 

Aparatul dentar lingual poate fi cel Incognito sau un aparat dentar lingual 2D. Acesta este estetic, ușor de purtat, nu provoacă disconfort și poate fi îndepărtat acasă. Cuvântul “lingual” se referă la faptul că nu este vizibil pe partea exterioară a dinților, ci este poziționat pe interiorul dinților. 

+.png
-.png

Aparatul dentar mobil este, de regulă, adresat copiilor incepand cu varstele de 6-7 ani.

Este utilizat pentru a modela oasele maxilare (care sunt mult mai plastice atunci cand pacientul este in crestere) dar și pentru mici corecturi de poziție ale dintilor. Aparatul mobil este realizat în laborator ținând cont de situația fiecărui pacient în parte.

Medicul stomatolog este cel care preia amprenta dinților, iar tehnicianul realizează aparatul.  

 

Aparatul dentar mobil este și el de mai multe tipuri, în funcție de afecțiunea pe care medicul ortodont dorește să o corecteze. El poate fi îndepărtat pentru igienizare și activat la momentul purtării sale. Se activează la 2 sau 4 săptămâni, în funcție de fiecare caz.

1.

Consultație: medicul ortodont va analiza mușcătura și poziția dinților pentru a decide dacă este nevoie sau nu de aparat dentar. 

2.

Dosar de diagnostic (care include radiografii, poze, eventual și scanari sau modele de studiu)

3.

Plan de tratament: Medicul prezinta pacientului propunerea de tratament si hotarasc impreuna tipul de aparat dentar pe care il va purta pacientul.

4.

Controale periodice: la fiecare 4-8 săptămâni. 

5.

Final de tratament: se îndepărtează aparatul dentar și se pot aplica retainere și ia amprenta pentru gutierele de contentie.

6.

Post-tratament: se poartă gutiera pe timp de noapte și periodic se merge la control la medicul ortodont.

Foto-63.jpg

Cat costa aparatul dentar?

+.png
-.png

Intrebări frecvente

Cat timp trebuie sa port aparatul dentar? 

În general perioada medie de purtare a unui aparat dentar este de 18 luni. În funcție de caz, aparatul dentar poate fi purtat și pe perioade mai lungi de 2-3 ani pentru a avea rezultatele dorite. Si bineinteles, depinde si de tipul de aparat pe care il alegi, pentru ca aparatul dentar invizibil Invisalign rezolva anomaliile dentare intr-un timp mai scurt. 

Ce fac dupa montarea aparatului dentar? 

Atenție mare la igiena orală și nu mâncați alimentele menționate de medicul ortodont (alimente dure și lipicioase). Viața pacientului își continuă ritmul normal cu o puțin mai mare atenție asupra igienei orale pentru ca aparatul dentar să-și atingă scopul cu rezultate excelente. Și cu întâlnirile lunare cu medicul ortodont, care imprima mișcare periodic dintilor tai.

Aparatul dentar presupune un regim special? 

Da, ai interzis la următoarele alimente: pizza crocantă, popcorn, nuci, morcovi, fripturi tari, gheață, bomboane tari, alimente lipicioase cum ar fi guma de mestecat sau caramelele. Aceste alimente pot face ca brackeții să se fractureze sau desprindă de dinți, fapt ce ar duce la vizite în plus la medicul ortodont, dar și la extinderea tratamentului ca durată de timp. 

Ce am voie sa mananc imediat dupa ce imi pun aparat dentar?

Ai voie să mănânci și să bei lichide: apă, lapte, suc, cafea, supe și ciorbe. Alege alimentele și mâncărurile moi cum ar fi: piureuri, legume fierte și pasate, iaurt, unt, cereale cu lapte, pește, carne tocată, omletă, fructe de mare, etc. Cel puțin pentru cateva zile, pana organismul tău se obisnuieste cu aparatul dentar.

Ma va durea aparatul dentar? 

Este posibil să simți un disconfort sau o jena dureroasa cateva zile după montarea aparatului dentar, dar te vei obișnui rapid.  Si poate o tensiune atunci cand medicul ortodont activează lunar aparatul tău.

Ce presupune igiena orala daca am aparat dentar?

Igiena orală atunci când ai aparat dentar presupune următoarele: periaj după fiecare masă, utilizare ață dentară și apă de gură. Poți sa folosesti periute interdentare care te vor ajuta sa cureti mai ușor, sau chiar un dus bucal.  Va trebui să fii mai atent decât de obicei dacă vrei rezultate excelente și de durată. 

Periajul este diferit daca am aparat dentar? 

Periajul dentar este mai dificil datorită prezenței brackeților, de aceea vor fi folosite periuțe speciale și dușuri bucale. Nu se vor folosi paste de dinți cu efect de albire, ci doar cu fluor. Pastele cu efect de albire vor avea efect doar pe partea liberă a dintelui în timp ce sub brackeți culoarea va fi cea naturală. Atunci când se va îndepărta aparatul dinții vor arăta colorați în două nuanțe de alb, fapt inestetic. 

Mituri despre aparatul dentar 

Aparatul dentar a primit o mulțime de mituri, care mai de care mai neadevărate. Oamenii nu își pun aparat dentar datorită concepțiilor greșite care circulă din gură în gură. Este timpul să afle că nu au de ce să se teamă și că multe idei vehiculate sunt doar mituri. Cele mai corecte informații vin de la medicul ortodont sau de la medicul stomatolog deoarece are cunoștințe în domeniu, nu de la persoane care nu lucrează în domeniul dentar. 

Varsta potrivita pentru purtarea aparatului dentar

Nu există o vârstă potrivită. Aparatul dentar poate fi purtat și la vârste fragede dacă există probleme dentare. Medicul ortodont este cel care va decide când o persoană are nevoie de un tratament ortodontic și ce tip de aparat ar fi cel mai potrivit pentru rezultate de durată. 

Aparatul dentar nu arata bine, este inestetic 

În afara aparatului dentar metalic, toate celelalte tipuri de aparate sunt ușor de purtat și aproape invizibile pentru alte persoane. Puteți alege și varianta aparatului dentar cu gutiere, Invisalign, pentru cel mai puțin vizibil tratament.

Oricum, important este rezultatul tratamentului, nu felul în care arată. La final de tratament un zâmbet impecabil va merita tot efortul. 

Dintii raman cu urme dupa indepartarea brecketilor 

Brackeții (scris adeseori brecketii sau bracketuri) nu lasă urme pe dinți după înlăturarea aparatului. După înlăturarea aparatului dentar se va efectua o ședință de profilaxie pentru a curăța dinții și a-i lăsa cât mai curați și frumoși. 

Dintii revin la forma initiala dupa scoaterea aparatului 

Dinții nu ar trebui sa revină la forma inițială după eliminarea aparatului. Totuși pentru a fi siguri de acest lucru, în primele luni se va purta o gutieră care va ține dinții în poziția corectă (poziția obținută cu aparat dentar) . Dinții au tendința sa revină la poziția lor de la începutul tratamentului, cum au fost obișnuiți pentru o lungă perioadă de timp, dar gutiera purtată pe timpul nopții va preveni acest lucru și îi va menține în poziția corectă care îți oferă cel mai frumos zâmbet. 

Pretul unui tratament ortodontic variaza în functie de urmatoarele: 

 1. Situația inițială a danturii

 2. Tipul de aparat dentar ales 

 3. Evoluția tratamentului ortodontic

 4. Problemele ce apar pe parcurs

Aparat dentar: pret 

 1. Aparat metalic – 3500 lei / arcada

 2. Aparat safir – 4800 lei / arcada

 3. Aparat autoligaturant Damon Q – 4200 lei / arcada

 4. Aparat autoligaturant Damon Clear- 4700 lei / arcada

 5. Aparat Invisalign - 23.200 lei / amandoua arcadele

Contactează-mă:

Completează formularul de mai jos și voi răspunde în cel mai scurt timp.

Mesajul a fost trimis

bottom of page