Fie că acesta este fix sau mobil, te va ajuta să obții o mușcătură corectă, să ajungi să ai o igienă dentară zilnică corectă și eficientă, dar și să reduci riscul dezvoltării problemelor de articulație temporo-mandibulară și riscul de apariție a bolii parodontale.
Deși aparatele dentare au apărut abia la începutul anilor 1800, preocuparea oamenilor pentru dinţii drepţi şi pentru muscatura corectă a existat încă din vremea popoarelor antice. Metodă prin care încercau să îndrepte dinţii era diferită de la cultură la cultură, dar este clar faptul că toţi aveau acelaşi scop: de a avea un zâmbet perfect. Arheologii au găsit la mai multe mumii egiptene resturi ce păreau a fi părți din prima încercare de a apropia dinţii, închizând spaţiile dintre ei.
DENTALIST
Eu sunt medic stomatolog, Alexandra Mircea, iar la Dentalist ne orientam tratamentele și serviciile în jurul celor mai performanțe tratamente. Suntem la dispoziția ta pentru a găsi împreună cea mai bună variantă de aliniere a dinților tăi - fie că este vorba de aparate dentare fixe sau mobile, metalice, ceramice, de safir sau mult-doritele și superior esteticele aparate dentare Invisalign.
Este important ca tu, în calitate de pacient al nostru, să explorezi alături de noi posibilitățile de tratament, să înțelegi efectele purtării unui aparat dentar și să te ajutăm să ai informații complexe despre cazul tău, astfel încât să te ajutăm să iei cea mai bună decizie de tratament.
Află totul despre aparatele dentare din rândurile de mai jos.
Ce este aparatul dentar?
Aparatul dentar reprezintă un dispozitiv care pune presiune pe dinții pacientului pentru a-i misca in pozitia corecta dpdv al alinierii si al relatiei cu ceilalti dinti. Aparatul dentar este folosit în ortodonție – specialitatea stomatologiei ce presupune diagnosticarea, prevenția și tratamentul malpozitiilor dentare și faciale. Aceasta se ocupă cu studiul și tratamentul malocluziilor (mușcăturilor incorecte), care pot fi rezultatul poziției incorecte a dinților sau inconcordanței arcadelor dentare.
Care sunt avantajele unui aparat dentar?
-
Reduce riscul de apariție a cariilor
-
Asigura sanatatea gingiilor tale
-
Îmbunătățește aspectul fetei
-
Imbunatateste masticatia
-
Vindeca (sau previn) durerile și afectiunile articulare
-
Îți oferă un zâmbet de invidiat, fapt ce îți dă încredere în tine.
Cand stii ca ai nevoie de aparat dentar?
-
Ai dinți înghesuiți
-
Ai spatii intre dinti
-
Te supara “strungareata” (diastema”)
-
Muscătura este incorectă
-
Ti s-au retras gingiile
-
Ai dinti care au ramas blocati in os
-
Ai decalaje foarte mari intre arcade
-
Nu ești mulțumit de zâmbetul tau
1.
Consultație: medicul ortodont va analiza mușcătura și poziția dinților pentru a decide dacă este nevoie sau nu de aparat dentar.
2.
Dosar de diagnostic (care include radiografii, poze, eventual și scanari sau modele de studiu)
3.
Plan de tratament: Medicul prezinta pacientului propunerea de tratament si hotarasc impreuna tipul de aparat dentar pe care il va purta pacientul.
4.
Controale periodice: la fiecare 4-8 săptămâni.
5.
Final de tratament: se îndepărtează aparatul dentar și se pot aplica retainere și ia amprenta pentru gutierele de contentie.
6.
Post-tratament: se poartă gutiera pe timp de noapte și periodic se merge la control la medicul ortodont.
Cat costa aparatul dentar?
Pretul unui tratament ortodontic variaza în functie de urmatoarele:
-
Situația inițială a danturii
-
Tipul de aparat dentar ales
-
Evoluția tratamentului ortodontic
-
Problemele ce apar pe parcurs
Aparat dentar: pret
-
Aparat metalic – 3500 lei / arcada
-
Aparat safir – 4800 lei / arcada
-
Aparat autoligaturant Damon Q – 4200 lei / arcada
-
Aparat autoligaturant Damon Clear- 4700 lei / arcada
-
Aparat Invisalign - 25.000 lei / ambele arcadele
Intrebări frecvente
Cat timp trebuie sa port aparatul dentar?
În general perioada medie de purtare a unui aparat dentar este de 18 luni. În funcție de caz, aparatul dentar poate fi purtat și pe perioade mai lungi de 2-3 ani pentru a avea rezultatele dorite. Si bineinteles, depinde si de tipul de aparat pe care il alegi, pentru ca aparatul dentar invizibil Invisalign rezolva anomaliile dentare intr-un timp mai scurt.
Ce fac dupa montarea aparatului dentar?
Atenție mare la igiena orală și nu mâncați alimentele menționate de medicul ortodont (alimente dure și lipicioase). Viața pacientului își continuă ritmul normal cu o puțin mai mare atenție asupra igienei orale pentru ca aparatul dentar să-și atingă scopul cu rezultate excelente. Și cu întâlnirile lunare cu medicul ortodont, care imprima mișcare periodic dintilor tai.
Aparatul dentar presupune un regim special?
Da, ai interzis la următoarele alimente: pizza crocantă, popcorn, nuci, morcovi, fripturi tari, gheață, bomboane tari, alimente lipicioase cum ar fi guma de mestecat sau caramelele. Aceste alimente pot face ca brackeții să se fractureze sau desprindă de dinți, fapt ce ar duce la vizite în plus la medicul ortodont, dar și la extinderea tratamentului ca durată de timp.
Ce am voie sa mananc imediat dupa ce imi pun aparat dentar?
Ai voie să mănânci și să bei lichide: apă, lapte, suc, cafea, supe și ciorbe. Alege alimentele și mâncărurile moi cum ar fi: piureuri, legume fierte și pasate, iaurt, unt, cereale cu lapte, pește, carne tocată, omletă, fructe de mare, etc. Cel puțin pentru cateva zile, pana organismul tău se obisnuieste cu aparatul dentar.
Ma va durea aparatul dentar?
Este posibil să simți un disconfort sau o jena dureroasa cateva zile după montarea aparatului dentar, dar te vei obișnui rapid. Si poate o tensiune atunci cand medicul ortodont activează lunar aparatul tău.
Ce presupune igiena orala daca am aparat dentar?
Igiena orală atunci când ai aparat dentar presupune următoarele: periaj după fiecare masă, utilizare ață dentară și apă de gură. Poți sa folosesti periute interdentare care te vor ajuta sa cureti mai ușor, sau chiar un dus bucal. Va trebui să fii mai atent decât de obicei dacă vrei rezultate excelente și de durată.
Periajul este diferit daca am aparat dentar?
Periajul dentar este mai dificil datorită prezenței brackeților, de aceea vor fi folosite periuțe speciale și dușuri bucale. Nu se vor folosi paste de dinți cu efect de albire, ci doar cu fluor. Pastele cu efect de albire vor avea efect doar pe partea liberă a dintelui în timp ce sub brackeți culoarea va fi cea naturală. Atunci când se va îndepărta aparatul dinții vor arăta colorați în două nuanțe de alb, fapt inestetic.
Mituri despre aparatul dentar
Aparatul dentar a primit o mulțime de mituri, care mai de care mai neadevărate. Oamenii nu își pun aparat dentar datorită concepțiilor greșite care circulă din gură în gură. Este timpul să afle că nu au de ce să se teamă și că multe idei vehiculate sunt doar mituri. Cele mai corecte informații vin de la medicul ortodont sau de la medicul stomatolog deoarece are cunoștințe în domeniu, nu de la persoane care nu lucrează în domeniul dentar.
Varsta potrivita pentru purtarea aparatului dentar
Nu există o vârstă potrivită. Aparatul dentar poate fi purtat și la vârste fragede dacă există probleme dentare. Medicul ortodont este cel care va decide când o persoană are nevoie de un tratament ortodontic și ce tip de aparat ar fi cel mai potrivit pentru rezultate de durată.
Aparatul dentar nu arata bine, este inestetic
În afara aparatului dentar metalic, toate celelalte tipuri de aparate sunt ușor de purtat și aproape invizibile pentru alte persoane. Puteți alege și varianta aparatului dentar cu gutiere, Invisalign, pentru cel mai puțin vizibil tratament.
Oricum, important este rezultatul tratamentului, nu felul în care arată. La final de tratament un zâmbet impecabil va merita tot efortul.
Dintii raman cu urme dupa indepartarea brecketilor
Brackeții (scris adeseori brecketii sau bracketuri) nu lasă urme pe dinți după înlăturarea aparatului. După înlăturarea aparatului dentar se va efectua o ședință de profilaxie pentru a curăța dinții și a-i lăsa cât mai curați și frumoși.
Dintii revin la forma initiala dupa scoaterea aparatului
Dinții nu ar trebui sa revină la forma inițială după eliminarea aparatului. Totuși pentru a fi siguri de acest lucru, în primele luni se va purta o gutieră care va ține dinții în poziția corectă (poziția obținută cu aparat dentar) . Dinții au tendința sa revină la poziția lor de la începutul tratamentului, cum au fost obișnuiți pentru o lungă perioadă de timp, dar gutiera purtată pe timpul nopții va preveni acest lucru și îi va menține în poziția corectă care îți oferă cel mai frumos zâmbet.
Contactează-mă:
Completează formularul de mai jos și voi răspunde în cel mai scurt timp.