top of page

Aftele bucale: simptome, cum se tratează și cum pot fi prevenite

Aftele bucale sunt leziuni care apar, de regulă, pe pereții interiori ai obrajilor, pe limbă sau la baza gingiilor. Aftele sunt mici ulcerații de culoare albă sau galbenă, înconjurate de un țesut roșiatic. Nu sunt contagioase, însă provoacă durere și creează o senzație de disconfort.


Orice persoană poate dezvolta afte bucale, însă cel mai frecvent apar în rândul tinerilor, cu precădere la femei. De regulă, aftele se vindecă în maxim 2 săptămâni, însă aproximativ un sfert dintre pacienți se confruntă cu episoade recurente. Cauza recidivelor poate să fie una ereditară sau influențată de anumiți factori externi.






Ce sunt aftele bucale? Simptome:

Aftele bucale apar sub forma unor pete albe sau galbene, mai mici de un centimetru, înconjurate de o zonă de culoare roșie. Pot fi localizate în interiorul obrajilor sau a buzelor, pe limbă, la baza gingiilor sau în zona faringelui.


Simptomele inițiale pot fi resimțite înainte de apariția vizibilă a leziunilor. Pacienții pot resimți o senzație de arsură și mâncărime, iar după formarea ulcerațiilor, apar și dureri sau usturimi care îngreunează masticația, înghițitul și vorbirea. În cazuri mai grave sau atunci când nu sunt tratate, pot să apară și simptome precum febră, oboseală, noduli limfatici inflamați sau leziuni în exteriorul cavității bucale.

Cauzele apariției aftelor bucale

Până în prezent, nu s-a stabilit o cauză exactă pentru apariția aftelor bucale, însă există anumiți factori despre care s-a confirmat că favorizează dezvoltarea stomatitei aftoase. Printre potențialii factori se numără:

  • Stresul emoțional;

  • Alergiile alimentare;

  • Infecțiile virale;

  • Deficitul de vitamine, zinc, acid folic sau fier;

  • Medicamentele antiinflamatoare (Ibuprofen);

  • Produsele de igienă orală care conțin lauril-sulfat de sodiu sau periajul excesiv;

  • Consumul de alimente sau lichide prea reci sau prea fierbinți;

  • Leziunile ușoare cauzate de anumite proceduri invazive;

  • Leziunile cauzate de mușcături sau de aparatul dentar;

  • Modificările hormonale din timpul menstruației;

  • Bacteria Helicobacter pylori, cea care provoacă și ulcerul gastric;

  • Infecția cu virusul HIV;

  • Afecțiunile intestinale precum boala celiacă, boala Crohn sau colita ulcerativă;

  • Sistem imunitar deficitar, virusuri sau bacterii.



Tratamente pentru aftele bucale:

Aftele bucale se vindecă, de obicei, în maximum două săptămâni, fără tratament medical. Cazurile în care problema se agravează, chiar dacă s-au folosit remedii naturiste și s-au înlăturat factorii de risc, necesită tratament specializat. Pacienții care se confruntă cu episoade recurente, cu febră, cu dificultăți în ceea ce privește consumul de alimente, trebuie să se adreseze imediat unui specialist. În urma unei analize clinice, medicul stomatolog poate stabili diagnosticul și va recomanda tratamentul optim pentru vindecare. Sunt și cazuri în care medicul va efectua și o biopsie pentru a se asigura că nu există alte patologii.


În funcție de severitatea afecțiunii, medicul poate indica tratament naturist sau medical. Tratamentul naturist se aplică în cazul aftelor care se pot vindecă cu ajutorul unor remedii folosite la domiciliu de către pacient. Printre remediile care contribuie la accelerarea vindecării sunt și clătirea gurii cu un amestec de bicarbonat de sodiu și apă caldă sau aplicarea unei comprese cu gheață în zona în care se află afta.


În ceea ce privește aftele recurente, care nu se vindecă după două săptămâni, medicul poate recomanda medicamente antimicrobiene și cu hidrocortizon, medicamente topice cu steroizi (dexametazona), analgezice sau tetraciclină, antibiotic cu acțiune bacteriostatică. Alte soluții de vindecare sunt apa de gură cu analgezice, suplimentele nutritive și dezinfectarea rănilor.


Tratamentul are scopul de a reduce durerea, însă nu are efect asupra recidivei. Este foarte important consultul medical și respectarea recomandărilor medicului stomatolog pentru evitarea eventualelor complicații.


Tipuri de afte bucale

Aftele bucale sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de nivelul de evoluție și de perioada de vindecare. Cele mai întâlnite tipuri de afte bucale sunt cele minore, majore și herpetiforme.


Aftele bucale minore

Sunt leziuni de dimensiuni mici, cu suprafața de până la un centimetru, cu formă ovală sau rotundă, de culoare albă, conturate de un țesut roșiatic. Acest tip de aftă este întâlnit într-un procent extrem de mare, aproximativ 80% dintre cazurile de afte bucale. Se vindecă destul de repede, în maximum două săptămâni și nu lasă cicatrici. Cel mai frecvent, această formă de aftă apare din cauza leziunilor provocate de anumite dispozitive dentare sau din cauza mușcăturilor accidentale.


Aftele bucale majore

Aftele bucale majore sunt de dimensiuni mai mari și sunt mai adânci decât cele minore. Pot avea forme neregulate sau pot fi sub formă de cerc și sunt mai puternic conturate. Pot fi extrem de dureroase și lasă cicatrici. Se vindecă în aproximativ o lună. Acest tip reprezintă un procent foarte mic dintre cazuri și afectează în cea mai mare parte mucoasa nekeratinizată, dar poate să apară și pe suprafața superioară a limbii sau pe gingii. În puține cazuri se poate dezvolta și pe partea din spate a gâtului.


Aftele bucale herpetiforme

Aftele bucale herpetiforme reprezintă tipul de afte cu ocurența cea mai mică și apar de obicei la persoanele mai în vârstă, în special la bărbați. Poartă denumirea de afte herpetiforme deoarece au o formă asemănătoare cu herpesul, dar nu evoluează în umflături umplute cu lichid. Ele apar sub formă de leziuni mici, care formează în timp o ulcerație mai mare, cu un contur nedefinit. Această ulcerație provoacă dureri extrem de mari, dar nici aceasta nu lasă cicatrici. Perioada de vindecare în cazul aftelor herpetiforme este de maxim două săptămâni.


Factori de risc care pot favoriza dezvoltarea aftelor bucale

Factorii de risc care duc la apariția aftelor bucale sunt extrem de variați. Printre aceștia se numără și deficitul de fier sau vitamina B. Fumatul sau perioadele de renunțare la fumat pot să declanșeze dezvoltarea aftelor, de asemenea. În cazul femeilor, factorii endocrini și schimbările hormonale pot să ducă la afte bucale. Alți factori de risc pot să fie alergiile la diverse alimente, anumite medicamente antiinflamatorii, infecțiile sau unele produse de igienă orală.

Aftele bucale netratate: complicații

Aftele bucale recurente pot să prezinte complicații precum infecțiile bacteriene sau cicatrici destul de pronunțate, mai ales în cazul aftelor extrem de grave. O altă problemă generată de aftele bucale este deshidratarea și deficitul alimentar din cauza leziunilor dureroase de la nivelul cavității bucale. În cazul pacienților cu HIV, aftele prezintă efecte adverse precum infecțiile bacteriene oportuniste.

Cum pot fi prevenite aftele bucale?

Cu toate că nu se cunosc cu exactitate cauzele dezvoltării aftelor, există câteva metode de prevenție care pot contribui la prevenirea apariției acestora.

  • Evitați alimentele care pot provoca alergii și pe cele care irită cavitatea bucală. Nu consumați excesiv alimente sărate, picante sau acide;

  • Consumați alimente bogate în vitamine și proteine (fructe, legume, cereale);

  • Adoptați o igienă orală adecvată, spălați-vă pe dinți măcar de două ori pe zi și folosiți ață dentară;

  • Folosiți periuțe de dinți cu perii moi și evitați pasta de dinți cu lauril-sulfat de sodiu;

  • Încercați să gestionați stresul emoțional practicând tehnici de relaxare, precum meditația sau exercițiile de respirație;

  • Efectuați controale regulate la medicul stomatolog pentru a preveni apariția aftelor sau a altor afecțiuni.



Aftele bucale la copii și bebeluși

Aftele bucale pot să apară atât la copii, cât și la bebeluși. Din cauza faptului că pot cauza disconfort, copilul poate refuza să mănânce. Cauzele care duc la apariția aftelor la copii sunt alergiile alimentare, sistemul imunitar deficitar, diferitele tipuri de infecții sau rănirea cavității bucale accidental. Refuzul copilului de a mânca reprezintă un semn că este necesar un consult specializat. Medicul pediatru va stabili diagnosticul și va recomanda metoda de tratament.


Întrebări și răspunsuri

Aftele bucale sunt afecțiuni care se manifestă diferit de la un pacient la altul. Cauzele apariției lor pot fi diverse, însă este foarte important să nu ignorăm semnele prezenței lor și să luăm măsurile necesare imediat.


Ce nu este recomandat să mănânc dacă am aftă?

Persoanele care au afte bucale ar trebui să evite alimentele tari, care pot leza cavitatea bucală sau cele care pot să provoace alergii. Printre aceste tipuri de alimente se numără alimentele picante sau sărate, fructele acide, alunele, covrigii sau chipurile. Sunt recomandate fructele, legumele și cerealele.


Sunt dureroase aftele bucale?

Aftele bucale sunt afecțiuni care pot fi extrem de dureroase și cauzează disconfort la nivelul cavității bucale. Durerea poate fi ameliorată cu ajutorul medicamentelor prescrise de medicul stomatolog.


În cât timp se vindecă o aftă bucală?

În foarte multe cazuri, aftele bucale se vindecă spontan în maxim 15 zile, dar sunt și cazuri severe în care aftele nu dispar de la sine. În cazul aftelor care persistă și care sunt extrem de dureroase, durerea se poate ameliora cu ajutorul medicamentelor. Cele mai grave forme de afte se vindecă în maxim 6 săptămâni.


Aftele bucale pot fi canceroase?

Da, aftele bucale pot fi canceroase. Unul dintre factorii cauzează atât aftele bucale, cât și cancerul oral sunt leziunile persistente de la nivelul mucoasei sinusale de porțiunile ascuțite ale dinților deteriorați sau de protezele dentare. Aftele bucale care nu se vindecă și care sunt însoțite de febră și vomă, reprezintă un semn de alarmă și este foarte important consultul medical pentru a preveni apariția cancerului.


Aftele bucale sunt contagioase?

Aftele bucale nu sunt contagioase și nu pot fi transmisibile de la o persoană la alta prin intermediul salivei.


Kommentarer


bottom of page