top of page

Implant Dentar

Zâmbești din nou, din toată inima!

 

Ai încă spații între dinți sau tratamente amânate la nesfârșit pentru că, din mulțimea de variante disponibile, este foarte greu să alegi?

 

Sau ți-a fost greu să găsești un medic în care să ai încredere și cu care să stabilești o conexiune?

 

Bugetul a fost realmente o problemă și ai rămas blocat în a alege varianta de implant cu cel mai bun raport calitate-preț?

 

Oricare ar fi motivele, de vreme ce ai ajuns pe această pagină înseamnă că ai nevoie de informații pertinente despre cel mai performant tratament stomatologic și de un medic bun care să te îndrume în deciziile pe care le iei cu privire la sănătatea ta orală.

IMG_3528.HEIC

DENTALIST

Bine ai venit la Clinica Dentalist. 

 

Eu sunt Alexandra Mircea, medic stomatolog și am pregătit pentru tine informațiile de care ai nevoie pentru a lua deciziile corecte. 

Pierderea unui dinte este mai gravă decât ai crede deoarece aduce dezechilibre la nivelul cavității bucale. Implantul dentar este similar unei rădăcini dentare artificiale care este introdusă în osul maxilar în locul unui dinte natural lipsă.

 

Odată integrate în os, implanturile devin o bază solidă a unei coroane dentare care va reproduce precis forma dinților pe care îi vor înlocui. Implanturile dentare se realizează din titan sau din zirconiu, materiale extrem de dure. Nu se rup, nu cedează.

 

Totuși, mulți pacienți ca tine au rețineri cand vine vorba de a lua o decizie.

Îți stau la dispoziție pentru întrebări la numărul de telefon de pe site sau la adresa de email de contact.

Ce este implantul dentar

Implantul dentar este, în prezent, cea mai bio compatibilă modalitate de înlocuire a unui dinte sau a mai multora, deoarece este singura opțiune care arată și se comportă ca un dinte natural.

 

Acesta este, în fond, o rădăcină artificială realizată din titan pur (în cele mai multe cazuri), care va fi introdusă în osul mandibular sau maxilar pentru a înlocui dintele lipsă fără să afecteze alți dinți, în timp ce se integrează complet în structura osoasă a pacientului. 

Simplu spus, implantul dentar este un dinte artificial ce urmează să fie implantat în locul unuia lipsă. Este format dintr-un șurub de titan plasat la nivelul osului maxilar cu scopul de a înlocui dintele lipsă de pe arcadă.

Cand stii ca ai nevoie de implant dentar si de ce ai nevoie de el?

Orice persoană care a pierdut unul sau mai mult dinți din varii motive, poate beneficia de acest tratament atât timp cât nu există condiții locale sau probleme de sănătate generală ce contraindică în mod absolut intervenția de implantologie.

Singurele limite sunt oferite de calitatea și cantitatea osului pacientului, precum si de locul de inserare al implantului (poziția sinusului-maxilar sau nervului alveolar-inferior). Exista si limitari impuse de starea generală de sănătate a organismului.  

Un implant dentar poate fi efectuat doar pentru pacienții de peste 18 ani. Aceste limite impuse la copii sau adolescenți au legatura cu definitivarea procesului de creștere. În aceeași masura, limita superioară de varsta pentru implantul dentar este de peste 90 de ani, pentru ca vindecarea este precară. 

​Sunt câteva boli generale care au contraindicații pentru implantul dentar, însă, cu posibilitatea de a aplica tratamentul în condiții de monitorizare atentă. 

 

Cand stii ca ai nevoie de implant dentar si de ce ai nevoie de el?

De exemplu, în urma cu cativa ani, implantul nu se putea realiza la pacienții care sufereau de diabet. Astăzi se fac anumite analize asociate inserării implantului.

 

Dacă rezultatele sunt optime, pacientul își poate pune implantul dentar.

Pacienții care fac citostatice și radioterapie pot beneficia de implant dentar, însă abia după intervale mai lungi de timp după ce au terminat tratamentele. 

 

Pacientele cu osteoporoză pot beneficia de implant după ce a trecut un număr mai mare de ani de la tratamentul cu bifosfonați, își fac analize prin care se determină densitatea osoasă și se îndeplinesc condițiile necesare.

În cazul bolilor cronice, dacă valorile sunt normale, de asemenea se poate face tratamentul cu implant dentar.

Tipuri de implant dentar:

Implanturile dentare se vor clasifica după material, modul de interactiune la locul inserării, design, modul de fixare, dimensiuni, rapiditatea inserării și etapele chirurgicale implicate.

Implanturi dentare din titan

Aliajul din titan a fost folosit în stomatologie de mulți ani datorită rezistenței deosebite, nontoxicității, rezistenței la coroziune și a toleranței bune de către organism. Au o rată mare de succes ce trece de peste 95% fiind folosit de 30 ani în domeniul implantologiei. Din acest motiv, implanturile din titan sunt susținute de numeroase studii pe termen lung în timp ce implanturile din zirconiu nu au permis încă efectuarea unor astfel de studii, apărând relativ recent.

Anumiți cercetători avertizează asupra posibilității apariției unor reacții alergice la titan. Chiar dacă alergia la implanturile din titan nu este exclusă, asemenea reacții apar extrem de rar, iar dacă apar, se datorează mai mult elementelor care intră în compoziția aliajelor de titan (nichel sau vanadiu) și nu titanului propriu-zis.

Implanturi dentare din zirconiu 

Zirconiul este un metal tranzitional cu numarul atomic 40 si simbolul Zr. În stomatologie zirconiul pur va trebui convertit în faza cristalină pentru a putea fi utilizat. Se va obține oxidul de zirconiu care are o culoare albă și seamănă extrem de mult cu dinții naturali. Avantajele sale includ duritatea, rezistența, culoarea albă și transluciditatea similară dinților naturali, estetică deosebită, material biotolerabil.  Asadar, cu toate ca, tehnic vorbind, zirconiul pur este un metal, forma cristalizata folosita in stomatologie (oxidul de zirconiu) are mai degraba proprietatile unei ceramici decat ale unui metal.

Nu s-au raportat până acum reacții alergice la zirconiu.

Implantul dentar poate fi de mai multe tipuri în funcție de dimensiuni. Există miniimplanturi foarte subțiri, dar care au o rezistență redusă și se potrivesc doar în spații înguste sau atunci cand pe ele ancoram proteze. Cel mai des folosite sunt implanturile care înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsă.

 • Implanturi dentare care sunt realizate într-o singură etapă cu o singură vizită la medicul stomatolog. 

 • Implanturi dentare realizate în două etape: prima data se inserează implantul, după 4-6 luni de la osteointegrare se atașează bontul protetic care susține coroana artificială.

 • Acest tip de implanturi este de ultimă generație fiind dezvoltat de o firmă germană, Bredent, unul dintre top 10 cei mai buni producători de implanturi dentare la nivel mondial. Cu ajutorul acestora pacientul care nu mai are dinți sau care este aproape să piardă dinții naturali poate pleca din cabinet cu dinți într-o singură ședință: Se insera in os implanturile dentare, care difera ca numar in functie de locul inserarii si de cantitatea de os disponibil, si apoi pe dinti se ancoreaza o proteza provizorie, care se va schimba cu una definitiva la 6 luni de la operatie.  Se adresează și pacienților care au o proteză și vor dinți ficși, fără să mai aibă grija fixării protezei.

1.

Consultație: În timpul consultației medicul va identifica și diagnostica afecțiunile existente pentru a putea răspunde întrebărilor legate de durata tratamentului și costul acestuia.  

2.

Inserarea propriu-zisa a implantului 

Se inserează implantul dentar in os printr-o procedură chirurgicală total nedureroasă și minim invazivă cu următoarele etape: anestezie, incizie, inserarea implantului, aplicarea coroanei.

3.

Va fi nevoie, inainte de a incepe tratamentul sa faci si o serie de analize. Cele recomandate sunt: hemoleucograma, glicemia, calcemia, colesterolul, timpii de sangerare, timpii de coagulare, acidul uric, uree, VSH.

Foto-63.jpg

De ce implanturi dentare: avantaje si dezavantaje

 • oferă posibilitatea celorlalți dinți să rămână intacți, neatinși;

 

 • spre deosebire de protezele și punțile dentare care implică sacrificarea dinților alăturați celui afectat, implantarea dentară este un tratament avansat care urmărește refacerea integrității arcadei. Implantul se afla în arcadă, nu îl poți vedea decât la radiografie. Ce poți vedea este coroana atașată, care reface aspectul estetic dorit și confortul masticator. 

 • reda aspectul plăcut danturii fara spații goale pe o arcadă dentară. Lipsa mai multor dinți modifică întreaga figura: obrajii se înfundă, buzele pierd din plenitudine, conturile feței se vor modifica. 

 • te ajută în vorbire. Sunt durabile, rezistă mulţi ani, iar dacă le vei acorda îngrijirea corectă pot dura toată viaţa. Te vei bucura de o vorbire corectă, clară, fiind ştiut faptul că lipsa dintilor, dar si protezele dentare mobile pot duce la o articulare incorectă a cuvintelor.

 

 • te ajută pacientul cu procesul de masticație​

 • te ajută la menținerea sănătății orale: previne apariția cariilor și a unor probleme parodontale la dinții învecinați.

 

 • nu se cariază. Însă va trebui să acorzi o atenţie sporită igienei orale. Atenţie! Întreţinerea implanturilor va necesita control si igienizare periodice în cabinetul medicului dentist.

 

 • nu este indicat pacienților cu probleme de sănătate cum ar fi: diabet, boli care au nevoie de radioterapie sau citostatice, osteoporoză, boli cronice, boli psihice severe. 

 • pacienții care nu au împlinit 18 ani nu pot beneficia de acest tip de tratament, nici femeile gravide

Implant dentar
 avantaje

Implant dentar - dezavantaje

Cat costa un implant dentar

Pretul unui implant dentar variaza în functie de urmatoarele: 

 1. materialele folosite, dar mai ales datorită prețului fiecărei piese principale în parte. 

 2. implantul dentar conține 3 piese: implantul propriu-zis, bontul protetic și coroana dentară.

Implantul propriu-zis este dispozitivul medical din titan sau din zirconiu, similar unui șurub care se va insera în os.

Implant dentar: pret 

În general prețul unui implant dentar va fi următorul:

 

Implant dentar - 500 - 1000 euro + Bont protetic - 191 - 425 euro + Coroană - 200 - 1000 euro = 986-2425 euro.

Bontul protetic face legătura dintre implant și coroana dentară.

Coroana dentară este cea care va înlocui dintele natural ca aspect și funcționalitate. În funcție de caracteristicile fiecărei piese de mai sus, prețul va varia.

+.png
-.png

Ce fac dupa inserarea implantului dentar?

După intervenția chirurgicală pacientul va trece printr-o perioadă de recuperare și va primi indicații pentru un regim alimentar în următoarea perioadă. În general, pacientul va trebui să evite activitățile fizice, băuturile alcoolice și tutunul pe cât posibil. De asemenea, ar fi bine să evite alimentele tari și laptele. 

Pe o perioadă de 7-10 zile va lua antibiotice și antiinflamatoare. Mai mult, pacientul își va clăti gura cu soluții specifice pentru a menține igiena dentară în perioada de vindecare. 

Cand este necesara aditia osoasa? 

Pacientul are nevoie de o adiție osoasă atunci când osul s-a retras și medicul nu mai are unde să insereze implantul dentar. Ce inseamna adiție osoasă? Os artificial adăugat de medicul implantolog. 

Cat dureaza tratamentul cu implant dentar? 

Durata acestei proceduri este dată de numărul de implanturi ce ar trebui inserate și de complexitatea cazului respectiv. Este vorba de minim 30 minute și se poate ajunge la câteva ore. 

Inserarea implantului dentar doare? 

Nu, nu doare. Deși se vorbește despre implant dentar că ar durea, nu este așa. Este o procedură efectuată de cele mai multe ori sub anestezie locală. 

Ce am voie sa mananc si sa beau după tratamentul cu implant dentar? 

Este bine să eviți alimentele tari și laptele, dar și băuturile alcoolice. 

Ar fi bine să-ți clătești cavitatea bucală cu apa de gura cu clorhexidina 0,2%, care elimina bacteriile si are efect antiinflamator. În următoarele săptămâni se recomandă ca mâncarea să fie semilichidă, la temperatura camerei. 

Contraindicatii in cazul implantului dentar

Există două tipuri de contraindicații în tratamentul cu implanturi: contraindicații absolute locale și generale. 

Contraindicații absolute locale: 

 • Igienă orală deficitară

 • Incluzii dentare și formațiuni tumorale

 • Inflamații infecțioase

 • Alte afecțiuni ale mucoasei bucale 

 

Contraindicații absolute generale: 

 • Deficite imunitare majore

 • Endocardită bacteriană

 • Ciroză hepatică

 • Hipertensiune arterială majoră

 • Diabet 

 • Afecțiuni pulmonare 

 • Utilizare de steroizi

 • Tratament cu radioterapie sau chimioterapie

 • Afecțiuni endocrine sau alte boli genetice

 • Consum de droguri și alcoolism

 • Afecțiuni psihotice

 

Pot aparea complicatii in cazul implanturilor dentare? Factori de risc 

 • “Paralizie parțială” - leziune nervilor: se pierd simturile pe o parte a gurii. 

 • Infecții apărute în zona implantului: infecții în zona gingivală și a țesuturilor moi

 • Pierderea implantului dentar: atunci când organismul nu acceptă implantul dentar

 • Atunci cand implantul nu se integreaza in os - element vital pentru succesul implantului

 • Apariția de leziuni la nivelul nervilor și a țesuturilor moi: risc rar întâlnitposibila perforatie a podelei sinusului maxilar, daca dacă implantul nu are dimensiunea potrivita

 • Ruperea sau fracturarea implantului dentar: cauzată de materiale neadecvate sau de acțiunile necorespunzătoare ale medicului implantolog

Intretinerea implanturilor dentare: 

Pentru ca durata de viață a implantului dentar să fie cât mai mare pacientul ar fi bine să renunțe la fumat,  să aibă o igienă dentară corespunzătoare, sa mearga periodic la control si igienizare ( detartraj)

Mituri despre aparatul dentar 

 • Procedura de inserare implant dentar este dureroasă: totul se face sub anestezie

 • Organismul poate respinge implantul: se fac analize înainte de a alege un material pe care materialul să îl accepte. Șansele de respingere implant dentar sunt foarte mici.

 • Implantul dentar nu rezistă mult timp: de fapt rezistă cel puțin 10 ani

 • Există o limită de vârstă: de fapt există doar o limită inferioară de vârstă și anume 18 ani

 • Nu poți face un RMN dacă ai un implant dentar: titanul sau zirconiul nu interferează cu aparatele RMN

 • Implantul dentar are nevoie de o îngrijire specială: igiena orală uzuala - periaj de 2 ori pe zi, dimineata si seara, dus bucal sau ata dentara. 

 • Prețul este foarte mare: pretul difera in functie de calitatea si producatorul implantului dentar, in functie de clinica la care mergi, dar si de experienta si studiile medicului care iti realizeaza operatia.

Cand se pot insera implanturile dentare?

Implantul dentar se poate face în funcție de mai mulți factori: 

 • Sănătatea orală, dar și generală a pacientului

 • Angajamentul pacientului de a urma regulile pentru o vindecare optimă și întreținerea în timp a implantului

 • Existența unei cantități suficiente de os pentru inserare. Dacă osul s-a micșorat în timp și nu există suficientă cantitate, se vor realiza operații de augmentare osoasă.

 

Cat va rezista implantul dentar?

În ultimii 7 ani domeniul implantologiei a înregistrat salturi tehnologice și progrese care au dus la o rată de succes de 97-98% pe o perioadă de 10-15 ani.

 

Totusi, durabilitatea in timp a implantului dentar depinde in mare masura de atitudinea pacientului, care trebuie sa mearga la dentist periodic (la un interval de maxim 6 luni) pentru control si igienizare. 

Contactează-mă:

Completează formularul de mai jos și voi răspunde în cel mai scurt timp.

Mesajul a fost trimis

bottom of page