top of page
Cars and Smiles

Fațete Dentare

 

Zâmbetul tău trebuie să te facă, în primul rând, pe tine fericit, și abia apoi pe cei din jur.

 

Dacă te regăsești în ipostaza în care zâmbetul tău nu te mai reprezintă, atunci o schimbare e bine-venită. Dacă dinții tăi sunt ciobiți, nu ești mulțumit de formă sau de culoarea acestora, ai apelat la alte soluții restaurative și nu au funcționat, dacă vrei să obții o linie fină și armonioasă a zâmbetului, fațetele dentare pot fi răspunsul problemelor tale.

 

Și, la drept vorbind, am început să auzim tot mai des: “Cu fațete dentare poți avea zâmbetul perfect mult visat!!” 

 

Este adevărat, dar ce sunt fațetele dentare și cum putem avea zâmbetul de Hollywood cu ajutorul lor? Acestea sunt considerate un procedeu medical minim invaziv și imbunatatesc aspectul danturii, pe termen lung. 


În final, zâmbetul tău trebuie să te facă în primul rând pe tine fericit, și abia apoi pe cei din jur.

IMG_3528.HEIC

DENTALIST

Eu sunt medic stomatolog, Alexandra Mircea, iar la Dentalist ne orientam tratamentele și serviciile în jurul celor mai performante tehnici stomatologice. 

Este important ca tu, în calitate de pacient al nostru, să explorezi alături de noi posibilitățile de tratament, să înțelegi efectele purtării fațetelor dentare și să te ajutăm să ai informații complexe despre cazul tău, astfel încât să te ajutăm să iei cea mai bună decizie de tratament. 

Află totul despre fațetele dentare din rândurile de mai jos.

Ce sunt fatetele dentare?

Fațetele dentare sunt foițe fine, de grosimea unei coji de ou, realizate, de obicei, din porțelan; acestea vin aplicate pe partea din față a dinților și sunt la fel de rezistente precum smalțul natural al dinților noștri. 

 

Fațetele dentare nu sunt aliații noștri doar în ceea ce privește partea estetică: pot fi folosite și pentru a întări dinții afectați de carii, ajutând totodată și la îmbunătățirea masticației. 

 

Ba mai mult de atât, fațetele dentare pot modifica și forma sau poziționarea dinților, nu doar culoarea lor; sunt apropiate aici unui aparat dentar, având efecte asemănătoare, în funcție de modificările dorite la nivelul feței.

Avantaje ale fatetelor dentare

  1. Zâmbet strălucitor ca în prima zi...multe zile de acum încolo: zâmbetul tău va arăta la fel de bine și peste ani, iar dinții nu vor fi afectați de lucrurile care i-ar putea păta în mod normal (precum ar fi cafeaua). Fațetele dentare au o durată de viață care depășește și 10 de ani, dacă sunt îngrijite corespunzător;

  2. Nu trebuie să îți restaurezi toți dinții: deci nu e o operațiune pe care trebuie să o faci la nivelul întregii guri; poți alege să îți înfrumusețezi numai dinții din față; sau numai 1 dinte, daca acela iti da batai de cap

  3. Conservarea dinților naturali: dinții tăi vor rămâne intacți și neafectați de factorii de mediu sub fațetele dentare;

  4. Poți să îți pui fațete și fără să îți șlefuiești dinții (fațetele din compozit sau fatetele no prep)

  5. Poți corecta defecte de la nivelul danturii fără să apelezi la aparat dentar;

  6. Fațetele ceramice imită foarte bine dintele natural, astfel că nici nu se observă că aceștia sunt acoperiți de fâșia de porțelan;

  7. Fațetele ceramice sunt foarte bine tolerate de gingii;

  8. Nu îți sensibilizează dinții.

Dezavantaje ale fatetelor dentare

  1. Fațetele din compozit se pigmentează în timp; dacă cele din ceramică își păstrează culoarea imaculată vreme de 10-15 de ani, cele no-prep tind să se coloreze odată cu trecerea timpului;

  2. Pentru a pune fatete dentare este nevoie sa slefuiesti din stratul de smalt al dintilor, care nu se mai poate reface; este o procedura invaziva (spre deosebire de aparatul dentar)

  3. Fațetele nu se pot repara în caz de se sparg sau ciobesc; totuși, șansele ca aceste lucruri să se întâmple sunt foarte mici, fațetele fiind rezistente în timp;

  4. Fațetele dentare presupun o investiție financiară destul de mare.

Tipuri de fatete dentare

Fațetele dentare pot fi fabricate din 3 tipuri de materiale: 

  • din ceramică dentară 

  • din compozit

  • din zirconiu

 

​De asemenea, fațetele dentare pot cere preparația/șlefuirea dintelui sau pot fi no-prep, fără șlefuire.

Fațetele ceramice sunt cele mai utilizate în cabinetele stomatologice, deoarece porțelanul din care sunt confecționate le face cele mai estetice dintre variante.

 

Sunt realizate în laboratoarele de specialitate, sunt cea mai rezistentă variantă și totodată cea mai naturală: imită la perfecție dintele natural.

Fațetele din compozit - fațetele care nu necesită șlefuirea dintelui - sunt o variantă indicată celor care au probleme minime cu aspectul dinților. Deși au o durată de viață la fel de mare precum fațetele dentare ceramice, acestea se pătează mult mai ușor și nici nu imită atât de bine aspectul real al dintelui.

 

Față de fațetele ceramice, cele compozit sunt mai greu de întreținut în timp, însă au și un cost mai redus. fațetele de zirconiu au început să se folosească numai în ultimul timp mai des, dar zirconiul este un material recunoscut  pentru duritatea și rezistență lui, și nu pentru estetică - acesta fiind mat / opac. Cele mai estetice fațete dentare sunt cele ceramice..

1.

Primul pas către zâmbetul dvs perfect este vizita la medicul stomatolog. Acesta va asculta nemulțumirile legate de dantura dvs și dorințele legate de noul zâmbet. Împreună veți alege forma, culoarea, aspectul fațetelor dvs. De asemenea, medicul va realiza fotografii și modele de studiu diagnostice.

2.

Coroborând toate aceste date, cu ajutorul tehnicianului dentar, medicul va face o simulare a viitorilor dvs dinți; cu ajutorul softurilor vom procesa felul în care zâmbetul tău va arăta, iar tu poți vedea întregul proces. Această simulare este transferată în cavitatea dvs bucală și este singura modalitate în care dvs veți vedea și veți simți cum vor arăta viitorii dvs dinți.

 

Este foarte important să va placă aspectul lor, dar este la fel de important să va simțiți bine cu dinții, ca și când nu s-ar fi făcut vreo modificare. Având avantajul acestei simulări, medicul știe exact cât să reducă din smalțul dinților dvs, uneori dinții rămânând neatinși.

Această minimă invazivitate este posibilă numai prin intermediul procedurilor de mai sus, de testare a esteticii și funcționalității viitoarelor fațete.

3.

În următoarea etapă, mai mult decât să îți vezi zâmbetul în imagini, îl poți chiar proba: poți vedea atât cum arată dinții tăi, cât și cum se simt aceștia, fapt la fel de important că esteticul. În momentul în care dvs sunteți mulțumit de “test drive”, fațetele se dau în lucru și dvs veți avea în scurt timp zâmbetul mult dorit (dar testat anterior).

4.

După ce ai stabilit alături de stomatolog că forma și lungimea fațetelor este potrivită pentru tine,  puteți trece la: 

 

  • șlefuirea în siguranță a dinților - medicul tău știe exact cât trebuie să reducă din smalț, minimul cât are nevoie pentru a obține spațiu pentru fațetele dorite;

 

  • fațetele merg în lucru către laboratorul dentar, timp în care tu vei avea fațetele provizorii pe care le-ai testat deja și ți-au plăcut. 

  • când fațetele ajung înapoi în clinică, urmează etapa de cimentare a lor;

5.

În ultima fază te bucuri, în sfârșit, de zâmbetul pe care l-ai visat și pe care îl meriți.

Cum se pun fatetele dentare?

Cat costa fatetele dentare - pret:

+.png
-.png

Eu am nevoie de fațete?


Ca să îți răspunzi la această întrebare, gândește-te dacă:

  • ai suferit modificări de culoare ale dinților - generalizate (ca în cazul colorațiilor tetraciclinice) sau localizate (pete);

  • ai dinți fracturați sau ciobiți;

  • suferi de uzură dentară;

  • observi modificări de poziție ale unuia sau mai multor dinți (malpoziții dentare);

  • observi modificări în forma dinților;

  • vrei să închizi spații dintre dinți (inclusiv „strungăreața”)

 

Dacă răspunsul tău e afirmativ la oricare dintre problemele de mai sus, înseamnă că poți apela la folosirea fațetelor dentare.

Cine poate alege sa isi puna fatete dentare?


Oricine își dorește să își îmbunătățească aspectul zâmbetului poate apela la fațetele dentare. Cu toate acestea, există o categorie de factori care te pot împiedica să îți pui fațete dentare. 

  • Nu îți poți pune fațete dentare dacă ai deja lucrări protetice: fațetele dentare se pot aplica doar pe dinții naturali.

  • Nu îți poți pune fațete dentare dacă suferi de anomalie dentară; fațetele dentare pot corecta doar devierile ușoare de poziție a dinților, însă dacă acestea sunt prea grave, trebuie întâi apelat la un tratament ortodontic.

  • Nu îți poți pune fațete dentare dacă suferi de bruxism într-o fază avansată. Bruxismul (sau scrâșnitul din dinți) este într-o fază avansată, dinții din față se tocesc destul de mult, iar fațetele dentare s-ar sparge. 

Nu îți poți pune fațete dentare dacă dintele suferă de carii foarte mari sau are o plombă de dimensiuni mari.

Este intotdeauna necesara preparatia (slefuirea) pentru fatete dentare?


Ideea șlefuirii dinților ne sperie pe mulți dintre noi. În cazul fațetelor ceramice, aceasta e imperios necesară. Dacă optezi pentru fațetele din compozit, dinții nu trebuie șlefuiți, fiind o metodă no-prep; fațeta doar este aplicată pe dinte, fără deteriorarea acestuia, deci e o variantă complet neinvazivă. Totuși, fațetele prep, cele care necesită șlefuire, nu deteriorează dintele așa cum am crede: procedura este minimum invazivă, se șlefuiește un strat redus din dinte, în funcție de nevoile tale.

 

Cu toate acestea, fațetele dentare care nu necesită preparație nu se potrivesc oricui. Ele pot fi o variantă bună pentru tine dacă ai nevoie de minimum de ajustare - adică dinții tăi sunt colorați în apropierea gingiei, au diferite pete, ai goluri destul de mici între dinți, au ciobituri de mici dimensiuni. 

 

Când nu poți apela la fațetele dentare no-prep? Atunci când dinții tăi:

  • sunt foarte înghesuiți

  • sunt rotiți în ax

  • sunt foarte colorați

  • au carii proeminente

  • au plombe foarte mari.

     

Cat rezista fatetele dentare?


Fațetele dentare îți promit un zâmbet de durată și o dantură sănătoasă în timp. Pentru ca acestea să reziste cât mai mult, trebuie să acorzi la fel de multă îngrijire cavității bucale ca înainte. Durata de viață a fațetelor variază în funcție de materialul pentru care optezi; fațetele dentare din ceramică (porțelan) rezistă până la 20 de ani fără a se decolora sau deteriora în vreun fel, însă cele din compozit sunt mai puțin rezistente. Cele din urmă rezistă cativa ani, însă încep să se decoloreze de timpuriu.

Ce fac inainte de aplicarea fatetelor?


Cel mai important pas e să îți alegi un stomatolog care înțelege nevoile și dorințele tale, care are experiența necesară și îți poate arăta un portofoliu cu lucrări realizate până în prezent. Un alt lucru important de făcut este să te gândești bine la nuanța pe care vrei ca dinții tăi să o aibă, pentru că e de dorit o nuanță cât mai naturală. Nu în ultimul rând, dacă iei în calcul ca pe viitor să faci intervenții la nivelul buzelor, trebuie să îi spui asta medicului tău, ca să vă asigurați că dinții se vor potrivi cu buzele.

Ce am si ce NU am voie sa mananc dupa aplicarea fatetelor dentare?


E important să știi că gingiile tale se vor inflama, însă e o reacție normală a organismului. Poți să îi soliciți medicului tău gutiere pentru bruxism, dacă știi că scrâșnești din dinți. Iar legat de alimente, poți consuma orice atâta timp cât e moale, cu textură de piure, ceva ce poți mesteca ușor; trebuie să eviți alimentele dure, care îți poți zgâria fațetele, dar și alimentele tari din care e nevoie să muști. 

Pe termen lung, după câteva zile de la intervenție, poți mânca absolut orice, indiferent de textură; fațetele dentare nu vor fi afectate. Iar cafeaua, vinul roșu, ceaiul negru nu vor mai fi o grijă - ele nu pătează fațetele dentare, care vor avea ani de acum încolo aceeași culoare ca în prima zi.

Contraindicatii in cazul fatetelor dentare


Deși pare un vis care ar putea să devină realitate, există câteva contraindicații în cazul fațetelor dentare, fiind anumite situații în care pacienții nu ar trebui să ia în calcul această opțiune.

Nu e indicat să îți pui fațete dentare dacă suferi de carii proeminente, dacă ai aplicate plombe de mari dimensiuni, dacă ai probleme structurale precum anomaliile dentare sau dacă dantura ta se întâlnește cap la cap.

Fațetele dentare sunt contraindicate și dacă dinții suferă de eroziuni semnificative.

Ce trebuie sa stiu despre intretinerea fatetelor dentare


Trebuie să faci din întreținerea fațetelor dentare un proces riguros pe care să îl respecți zilnic, iar dinții fațetați necesită același nivel de îngrijire ca dinții naturali.

 

Periajul este recomandat de două ori pe zi, fiind însoțit de ața dentară și apa de gură; e necesar să evităm pastele de dinți care au particule abrazive, întrucât acestea pot zgâria fațetele în timp. De cel puțin două ori pe an trebuie să mergi la stomatologul tău pentru igienizare profesională.

Cum si cat de des ma spal pe dinti daca am fatete?


La fel ca în cazul danturii nefațetate, trebuie să te speli pe zi de două ori pe zi, indicat după masă. Trebuie evitate pastele de dinți cu particule abrazive, căci în timp pot duce la deteriorarea (fie ea și superficială) a fațetelor dentare.

Alte intrebari frecvente despre fatetele dentare 

 Cum stiu de cate fatete dentare am nevoie?

Momentan nu știi de câte fațete dentare ai nevoie, însă e cineva care știe: stomatologul tău. Numărul fațetelor dentare necesare este ceva ce veți discuta însă de la primul consult, iar specialistul va ști care sunt dinții care trebuie fațetați, în funcție de nevoile tale.

Fatele dentare pot cadea? Ce fac in aceasta situatie

Există situații excepționale în care fațetele dentare pot cădea, însă nu e nimic ireparabil: ele pot fi cimentuite din nou de către medicul stomatolog.

Ma va durea atunci cand imi voi pune fatete dentare?

Procesul aplicării fațetelor dentare este unul minim invaziv - chiar dacă dinții sunt șlefuiți, tot ce vei resimți va fi un oarecare disconfort. Înainte de procedură se realizează anestezie locală, fațetarea dinților fiind o intervenție medicală.

 Fatetele dentare imi vor afecta dintii?

Intervenția medicală este minim invazivă, astfel că nici măcar în cazul fațetelor ceramice (care necesită șlefuire minimă), dinții nu vor fi afectați la un nivel macro. Dacă sunt aplicate corespunzător, fațetele dentare nu cauzează niciun rău danturii naturale.

Fatetele vor cauza retragerea gingiilor?

Fațetele dentare nu sunt printre cauzele retragerilor gingivale; acest lucru se întâmplă din cauza procedurilor realizate necorespunzător, iar fațetele dentare corect aplicate nu pot cauza retragerea gingivală.

 Imi poate intra mancare sub fatete?

IDacă igiena orală este realizată în mod corespunzător, mâncarea nu poate pătrunde sub fațetele dentare. Aliații de încredere aici sunt periajul zilnic, de două ori pe zi, apa de gură și ața dentară; alături de cele trei respectate cu rigurozitate, mâncarea nu poate intra sub fațetele dentare.

Fatetele dentare se pot ingalbeni in timp?

Fațetele dentare își păstrează aceeași culoare din prima zi și până peste 20 de ani, dacă igiena orală este respectată. Ele nu se pot îngălbeni de la cafea, ceaiuri sau vin roșu (așa cum se întâmplă cu dinții naturali). De aceea e important să alegi cu atenție nuanța fațetelor, pentru că e zâmbetul pe care îl vei purta pentru următorii ani.

Fatetele dentare ma vor proteja de carii?

Fațetele dentare își păstrează aceeași culoare din prima zi și până peste 20 de ani, dacă igiena orală este respectată. Ele nu se pot îngălbeni de la cafea, ceaiuri sau vin roșu (așa cum se întâmplă cu dinții naturali). De aceea e important să alegi cu atenție nuanța fațetelor, pentru că e zâmbetul pe care îl vei purta pentru următorii ani.

Fatetele dentare se pot ingalbeni in timp?

Fațetele dentare protejează împotriva atacurilor acide care cauzează cariile, ceea ce înseamnă că apariția lor va dispărea sau cel puțin se va diminua. Totuși, dacă fațetele dentare sunt aplicate corect, cariile nu ar trebui să mai fie o problemă.

Pretul fatetelor dentare variaza în functie de urmatoarele: 

 

  1. materialul din care sunt confecționate

  2. clinica stomatologică pe care o alegi

Trebuie văzute ca o investiție în încrederea ta în sine mai mult decât ca o cheltuială.

Fatete dentare - pret

 

 

Prețul unei fațete dentare pornește de la aproximativ 1500 lei și poate ajunge până la 4500 lei, în funcție de materialul și tehnica utilizată.

Contactează-mă:

Completează formularul de mai jos și voi răspunde în cel mai scurt timp.

Mesajul a fost trimis

bottom of page