top of page

Candidoza bucala: simptome, cauze si metode de tratament

Afta bucală numită și candidoza bucală este o afecțiune care se acumulează pe mucoasa gurii. Aceasta este de fapt o ciupercă numită Candida albicans care se dezvoltă în cerul gurii, amigdale, gingiile sau partea stanga a gatului. Candida se afla in corpul nostru dar nu provoacă întotdeauna infectii, acestea apar doar cand ciupercile de dezvolta fără control. De cele mai multe ori aceasta se poate trata și vindecă fără prea multe complicații, dar uneori pot apărea și complicații potențial grave pentru ca se poate răspândi și în alte zone ale corpului.


Ce este candidoza bucala (orală)?

Candidoza bucală este de fapt o infecție care se dezvoltă necontrolat în cavitatea bucală. Acesta se afla pe pielea noastră, în cavitatea bucală și la nivelul tractului digestiv împreuna cu alte mii de microorganisme. Factorul declanșator ar fi stresul sau unele tratamente luate care afectează flora bacteriană și creează un dezechilibru la nivelul acesteia.


Cine se poate confrunta cu candida orală?

Cei mai predispuși sunt copii și bătrâni deoarece apar la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, iau medicamente sau au anumite afecțiuni de sănătate care le suprimă sistemul imunitar (HIV/SIDA). Dar poate să apară și la o persoană aparent sănătoasă deoarece cauzele apariției sunt mai multe iar candidoza este o boala ușor transmisibilă.


Candidoza bucala: tipuri

Candidoza bucală, în funcție de aspectul ei se împarte în trei categorii, și anume:

  • candidoza pseudomembranoasă, acesta identificându-se după petele albe sau acoperirea integrală cu o substanță albicioasă, care în momentul în care este înlăturată se descoperă unele leziuni eritematoase sau chiar sângerări în zona mucoasei;

  • candidoza eritematoasă se identifică prin apariția unor leziuni deschise. Acesta se împarte la rândul ei în următoarele subtipuri: stomatită provocată de proteza dentară, stomatită unghiulară, glosită romboidă mediană și stomatita provocată de antibiotice;

  • hiperplazică (nodulară) caracterizată prin leziuni albicioase, nodulare care persistă.


O altă clasificare se face între:

  • candidoza orală multifocală cronică (acest tip de candidoză se extind pe perioade mai lungi de timp);

  • candidoza mucocutanată cronică (acest fel apare din cauza unei infecții deja existente cu o alta subspecie de Candida).

Candidoza orală ușoară

Candidoza bucală poate să apară și sub formă ușoară, fiind asimptomatică nu poți să-ți dai seama dacă suferi de această infecție. Acest tip de candidoză poate fi ușor de tratat și se face la domiciliu. Durata tratamentului este de aproximativ două săptămâni și constă în administrarea antifungicelor în soluții apoase cu aplicare în zona afectată.


Candidoza bucala severă

Candidoza bucala cu o formă moderat-severă necesită mai multă atenție față de cea ușoară. În acest stadiu al candidozei încep să apară simptome prin apariția petelor. În această situație, infecția este deja extinsă până la nivelul esofagului și pe lângă medicația cu administrare locală se utilizează și cea antifungică cu administrare orală. În cazul bebelușilor aceasta formă poate fi ușor confundată cu resturile de lapte ce rămân după alăptare de aceea, abia când scade apetitul sugarului și devine agitat este posibil să acorzi o atenție mai mare acelor pete alb-brânzoase din gura acestuia. La frecare, acestea pot sângera iar procesul de înghițire devine dificil.


Candidoza bucala persistentă (recurentă)

Candidoza bucala persistentă sau recurentă apare pe perioade mai lungi, acesta poate ajunge până la câteva săptămâni chiar dacă se află sub tratament antifungic. Acest tip de candidoza necesită un tratament pe o perioadă îndelungată de timp și de asemenea trebuie să fie cu administrare locală și orală. Cele mai predispuse persoane la care apare aceasta formă de candidoză sunt persoanele cu un sistem imunitar precar. Acestea trebuie să ia medicamente antifungice orale pentru a întâmpina apariția candidozei.


Cum știi ca te confrunți cu candidoza bucală?

Atunci când ciuperca se dezvoltă fără simptome este greu de diagnosticat și nu știi cu ce anume te confrunți. O vizită la medic te poate scapă de alte griji și de complicațiile pe care le crează candidoza. Dacă cineva apropiat are deja candidoză bucală și abia a aflat, indicat ar fi să te prezinti la medic pentru investigații deoarece se transmite și prin banalul sărut.


Când este recomandat să mergi la medic?

Trebuie să te prezinți la medicul specialist sau de familie în momentul în care apar primele pete sau umflături localizate în cavitatea bucală provocând durere sau senzația de arsură suficient de avansată încât să provoace dificultăți la înghițire sau în procesul de masticație.


Candida bucală: simptome

Ea se manifestă brusc dar fără a da semne că este vorba de o infecție, până când acesta se agravează și apar primele simptome: leziunile la nivelul limbii sau pe partea interioară a obrajilor și senzația de usturime, petele albe sau galbene apar și ele dar ușor umflate, leziunile sângerează dacă sunt atinse, pielea din colțurile gurii devine uscată și crapată, intervine o ușoară dificultatea de a gusta alimentele și apare un gust neplăcut (senzația de gust rău).


Candida bucală este dureroasă?

Durerile provocate de candidoza bucală sunt destul de intense la nivelul cavității bucale. Deși nu pare țesutul din jurul petelor provocate de această ciupercă, este dureros și crează o stare de inconfort. Apare o durere în timpul mestecării și a periajului când leziunile ciupercii sunt atinse.

Simptomele candidei orale la copii și bebeluși

Candidoza bucală rămâne asimptomatică atunci când se află în formă ușoară, abia când stadiul avansează spre mediu sau sever simptomele încep să apară. Sugarii prezintă la nivelul gurii niște depozite de culoare albă care seamănă cu rezidurile de lapte. Acestea au un aspect brânzos iar când se îndepărtează pot sângera. Sugarul poate refuza masa din cauza dificultății de înghițire și apare și iritația fesieră deoarece infecția se extinde și la nivelul intestinal. Mama se poate prezenta cu mameloane dureroase, sensibile și de culoare roșie.


Cauzele candidozei bucale

Ciuperca candida albicans este prezentă în gură și nu dăunează sănătății atât timp cât aceasta este controlată de sistemul imunitar prin bacteriile benefice. Atunci când numărul microorganismelor este dezechilibrat, ciuperca poate scăpa ușor de sub control la nivelul mucoasei bucale, permițând acesteia să se înmulțească în mod necontrolat.


Factori de risc

În momentul în care echilibrul microorganismelor din corp este deranjat sau sistemul imunitar este compromis, infecția poate fi de necontrolat. Factorii de risc care dezvoltă apariția unei supraaglomerari de ciupercă sunt:

  • sistemul imunitar slăbit (tratamentele pentru cancer ucid și celulele sănătoase );

  • pacienții cu HIV/SIDA sau leucemia;

  • diabet zaharat deoarece nivelul de zahăr crește în sânge;

  • sarcina (modificările hormonale creează un dezechilibru la nivelul microorganismelor din zona gurii)

  • abuzul de antibiotice (mai ales a celor cu spectru larg)

  • fumatul (ingredientele nocive accelerează procesul de înmulțire a ciupercii) ;

  • stresul;

  • proteze dentare detașabile;

  • anemiile sau malnutriția etc.



Diagnosticul candidozei orale

Diagnosticarea candidozei orale se face prin examinarea cavității bucale și umflăturilor caracteristice pe care le face. Pentru confirmarea diagnosticului, se poate preleva și țesut din zona afectă pentru biopsie. Aceasta constă în răzuirea unei porțiuni mici din umflătură. În cazul în care și zona esofagului este afectată se va realiza o endoscopie zonală. Pentru a vedea dacă prezentați această ciupercă poți apela la medicul de familie sau la medicul specialist.


Tratamentul candidozei bucale

Amânarea tratării infecției fungice nu este indicată deoarece această afecțiune se tratează mult mai ușor atunci când se află la stadiul incipient. Când ciuperca avansează iar sistemul imunitar este slăbit poate duce la complicații. Tratamentul candidozei bucale se poate face la domiciliu și în funcție de stadiul de avansare al candidozei, acesta se realizează prin administrarea medicamentelor topice, sistematice și antifungice. De cele mai multe ori candidoza se vindecă ușor la copii și sugari și nu reprezintă o problemă serioasă, la adulți vindecare poate dura până la două săptămâni.


Prevenirea candidei bucale

Prevenirea candidei bucale se poate face prin administrarea antifungicelor cu administrare sistemică atunci când ai sistemul imunitar slăbit. Trebuie sa urmezi niște reguli simple care te ajuta la prevenirea aparitiei ciupercii, și anume:

  • igienă orală corespunzătoare - aceasta constă în periajul dinților, curățarea acestora folosind ață dentară, curățarea limbii și folosirea unei ape de gură antiseptice;

  • spălarea mâinilor timp de cel puțin 30 de secunde;

  • tratarea afectiunilor ce favorizează candidoza bucală;

  • tratarea bolilor care favorizează apariția candidozei;

  • pacienților bolnavi de SIDA se recomandă clătirea gurii cu o soluție antiseptică, etc.



Accesând link-ul https://www.dralexandramircea.ro/post/5-motive-sa-iti-cureti-limba-zilnic veți observa motivele pentru sa adopți o curățare consistentă a cavității bucale prin curățarea limbii.

Candidoza bucală: complicații

Candidoza bucala nu crează des complicații la persoanele sănătoase, dar în rândul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit pot provoca unele infecții ale gâtului iar la sugari afectează alimentația corespunzătoare deoarece aceștia refuză să mănânce. Infecția poate ajunge și la nivelul fluxului sangvin și se poate extinde spre organele corpului creand o nouă formă de candida sub numele de candidoză invazivă sau sistemică. Aceasta afecțiune poate provoca un șoc septic.


Remedii pentru reducerea disconfortului provocat de candidoza orală

Pentru a reduce nivelul de disconfort creat de candidoza orală se recomandă consumarea lichidelor reci (înghețată, apă rece, ceaiul cu gheață, sucuri de fructe congelate), și a alimentelor care nu necesită multă mestecare și sunt ușor de înghițit precum supe cremă, înghețată, gelatina. Se mai poate folosi paiul atunci când se consumă lichide pentru a evita atingerea depozitelor bucale dureroase, de asemenea este indicat și clătirea gurii cu o soluție salină (aceasta se face din 5g de sare și 200ml de apă călduță). De asemenea, îl puteți întreba și pe medicul dumneavoastră ce remedii mai puteți folosi și ce modificări ale stilului de viață ar trebui să luați în calcul pentru a ajuta la vindecarea candidei orale.


Candidoza orală la femeile însărcinate

Antifungicele orale nu sunt recomandate în sarcina deoarece există riscul de afectare a fătului. Numai în cazuri extreme atunci când infecția micotică a ajuns la nivelul sângelui se pot administra aceste medicamente. Mai rar se poate folosi și medicația antifungiă sistemică intravenos. Candidoza orală apare în timpul sarcinii din cauza schimbărilor hormonale care modifică echilibrul bacteriilor benefice de la nivelul gurii.


bottom of page