Proteza dentara


Lipsa tuturor dinților poartă denumirea de edentație totală și ce o face atât de “populară” în rândul dentiștilor este faptul că, pe lângă implicațiile medicale și o stare generală de sănătate nesatisfăcătoare aduse pacienților, trage cu sine și o stare neplăcută din punct de vedere social. Această problemă se poate rezolva cu ajutorul unei soluții clasice: proteze dentare fixe sau proteze dentare scheletate.


gif

Milioane de oameni poartă proteză dentară, aceasta ajutându-i să mănânce, să vorbească şi să zâmbească plini de încredere în fiecare zi.

Ce reprezinta proteza dentara?

Protezele dentare sunt dinți artificiali care sunt utilizați pentru a reface arcul superior sau inferior al dinților. Acestea sunt folosite atunci când avem lipsă mai mulți dinți naturali. Protezele sunt realizate în laboratoare specializate și sunt personalizate în funcție de cavitatea bucală a fiecărui pacient, astfel încât să fie confortabile, să permită o dicție și o masticație corecte și să se armonizeze vizual cu restul danturii. Pot preveni lăsarea timpurie a feței, protejând dinții naturali rămași.
Cand este recomandata proteza dentara?

Fie totale, fie parțiale, protezele se recomandă atunci când avem mai mulți dinți lipsa. Proteză parțială este recomandată atunci când încă mai există dinți naturali sănătoși în cavitatea bucală. Cea totală, atunci când toți dinții naturali de la maxilar și/sau mandibulă au fost pierduți din motive diferite (accidente, boală parodontală, leziuni, infecții). Baza protezei are o culoare similară cu cea a gingiilor și e realizată din metal-acril, fiind foarte greu de distins. Pentru menținerea lucrărilor într-o poziție optimă, se utilizează frecvent un adeziv special, la anumite modele fără a fi nevoie de susținere pe cerul gurii.
TIPURI de proteze dentare

Protezele dentare pot fi de trei tipuri:

 • totale,

 • parțiale,

 • scheletate.

Protezele parțiale sunt folosite în cazul persoanelor la care este necesară înlocuirea unor dinți lipsă. În schimb, protezele totale sunt folosite în cazul persoanelor care nu mai au niciun dinte natural. Proteză scheletata este recomandată celor care au doar o parte a dinților naturali, dar în cazul cărora nu se poate apela la implanturi dentare.

Proteze dentare tinand cont de mobilitate

Există proteze fixe care odată aplicate nu se mai pot demonta și proteze mobile care pot fi date jos oricând.


Proteze dentare fixe

Proteză dentară fixă (pe implanturi) este o soluție medicală modernă, care oferă o stabilitate bună în timpul masticației.

Pacientului i se pun, de regulă, 6 implanturi dentare pe maxilarul superior și 4 pe cel inferior. Apoi proteză se fixează pe aceste implanturi.

Acest tip de proteză nu se poate da jos de către pacient. Acesta va trebui să acorde o atenție specială igienei orale, care să implice periaj corespunzător, folosirea atei dentare și a apei de gură.


Proteze dentare mobile si mobilizabile

Proteza dentară mobilă este modelul clasic de proteză, care poate fi scoasă de pacient pentru a fi igienizată. Trebuie schimbată la aproximativ 5 ani, deoarece în timp se atrofiază osul maxilar, iar proteza nu se mai așază bine pe acesta. Se recomandă folosirea de adezivi speciali pentru proteze, care să-i ofere o fixare mai puternică. Acești adezivi se găsesc sub formă de gel, care se aplică foarte ușor, acasă.gif

Proteze dentare tinand cont de material


Proteze dentare ceramice

Protezele dentare ceramice sunt extrem de asemănătoare dinților naturali și rezistă bine în timp. Se recomandă persoanelor care au suferit pierderi de densitate osoasă.

Avantaje

 • Durabilă

 • Estetică

Dezavantaje

 • Preț ridicat

 • Sunt zgomotoase în vorbire


Proteze dentare acrilice

Protezele dentare acrilice sunt unele dintre cele mai apreciate tipuri de proteze. Acrilul este un plastic rezistent care imită foarte bine culoarea dinților naturali.

Avantaje:

 • Esteti

 • Durabil

 • Rezistent

 • Mai puțin zgomotos decât protezele de ceramică

Dezavantaje:

 • Preț ridicat

 • Pot găzdui bacterii dacă se fisurează la nivel microscopic


Proteze dentare metalice

Proteza dentară metalică este o proteză sprijinită pe implanturi și poate fi indepărtată doar de medic prin deșurubare.

Avantaje

 • Durabilă

Dezavantaje

 • În funcție de materialul folosit, prețul crește


gif

Proteze dentare din zirconiu

Protezele dentare confectionate din zirconiu sunt cele mai plăcute din punct de vedere estetic refăcând dentiția naturală. Nu conțin metal, iar lumina se propaga prin proteză.

Avantaje

 • Similară cu dinții naturali

 • Lumina se propagă prin proteză

 • Nu produce reacții alergice

 • Stabilitate ridicată și durată de viață extinsă

Dezavantaje

 • Preț ridicat.


Proteze dentare tinand cont de modul de prindere

Proteze dentare pe implanturi

Protezele pe implant permit restabilirea dentiției în absența completă a dinților, dau o fixare puternică și îți permit să se simți încrezător și confortabil în orice situație; nu necesită practic timp pentru adaptare.

Proteze dentare scheletate

Proteză dentară scheletata este recomandată persoanelor care și-au pierdut doar o parte a danturii, în special ultimii dinți de pe arcadă. Această reprezintă o soluție și pentru pacienții cărora nu li se pot aplică implanturi dentare.