top of page

Proteza dentara


Lipsa tuturor dinților poartă denumirea de edentație totală și ce o face atât de “populară” în rândul dentiștilor este faptul că, pe lângă implicațiile medicale și o stare generală de sănătate nesatisfăcătoare aduse pacienților, trage cu sine și o stare neplăcută din punct de vedere social. Această problemă se poate rezolva cu ajutorul unei soluții clasice: proteze dentare fixe sau proteze dentare scheletate.



Milioane de oameni poartă proteză dentară, aceasta ajutându-i să mănânce, să vorbească şi să zâmbească plini de încredere în fiecare zi.

Ce reprezinta proteza dentara?

Protezele dentare sunt dinți artificiali care sunt utilizați pentru a reface arcul superior sau inferior al dinților. Acestea sunt folosite atunci când avem lipsă mai mulți dinți naturali. Protezele sunt realizate în laboratoare specializate și sunt personalizate în funcție de cavitatea bucală a fiecărui pacient, astfel încât să fie confortabile, să permită o dicție și o masticație corecte și să se armonizeze vizual cu restul danturii. Pot preveni lăsarea timpurie a feței, protejând dinții naturali rămași.




Cand este recomandata proteza dentara?

Fie totale, fie parțiale, protezele se recomandă atunci când avem mai mulți dinți lipsa. Proteză parțială este recomandată atunci când încă mai există dinți naturali sănătoși în cavitatea bucală. Cea totală, atunci când toți dinții naturali de la maxilar și/sau mandibulă au fost pierduți din motive diferite (accidente, boală parodontală, leziuni, infecții). Baza protezei are o culoare similară cu cea a gingiilor și e realizată din metal-acril, fiind foarte greu de distins. Pentru menținerea lucrărilor într-o poziție optimă, se utilizează frecvent un adeziv special, la anumite modele fără a fi nevoie de susținere pe cerul gurii.




TIPURI de proteze dentare

Protezele dentare pot fi de trei tipuri:

  • totale,

  • parțiale,

  • scheletate.

Protezele parțiale sunt folosite în cazul persoanelor la care este necesară înlocuirea unor dinți lipsă. În schimb, protezele totale sunt folosite în cazul persoanelor care nu mai au niciun dinte natural. Proteză scheletata este recomandată celor care au doar o parte a dinților naturali, dar în cazul cărora nu se poate apela la implanturi dentare.

Proteze dentare tinand cont de mobilitate

Există proteze fixe care odată aplicate nu se mai pot demonta și proteze mobile care pot fi date jos oricând.


Proteze dentare fixe

Proteză dentară fixă (pe implanturi) este o soluție medicală modernă, care oferă o stabilitate bună în timpul masticației.

Pacientului i se pun, de regulă, 6 implanturi dentare pe maxilarul superior și 4 pe cel inferior. Apoi proteză se fixează pe aceste implanturi.

Acest tip de proteză nu se poate da jos de către pacient. Acesta va trebui să acorde o atenție specială igienei orale, care să implice periaj corespunzător, folosirea atei dentare și a apei de gură.


Proteze dentare mobile si mobilizabile

Proteza dentară mobilă este modelul clasic de proteză, care poate fi scoasă de pacient pentru a fi igienizată. Trebuie schimbată la aproximativ 5 ani, deoarece în timp se atrofiază osul maxilar, iar proteza nu se mai așază bine pe acesta. Se recomandă folosirea de adezivi speciali pentru proteze, care să-i ofere o fixare mai puternică. Acești adezivi se găsesc sub formă de gel, care se aplică foarte ușor, acasă.




Proteze dentare tinand cont de material


Proteze dentare ceramice

Protezele dentare ceramice sunt extrem de asemănătoare dinților naturali și rezistă bine în timp. Se recomandă persoanelor care au suferit pierderi de densitate osoasă.

Avantaje

  • Durabilă

  • Estetică

Dezavantaje

  • Preț ridicat

  • Sunt zgomotoase în vorbire


Proteze dentare acrilice

Protezele dentare acrilice sunt unele dintre cele mai apreciate tipuri de proteze. Acrilul este un plastic rezistent care imită foarte bine culoarea dinților naturali.

Avantaje:

  • Esteti

  • Durabil

  • Rezistent

  • Mai puțin zgomotos decât protezele de ceramică

Dezavantaje:

  • Preț ridicat

  • Pot găzdui bacterii dacă se fisurează la nivel microscopic


Proteze dentare metalice

Proteza dentară metalică este o proteză sprijinită pe implanturi și poate fi indepărtată doar de medic prin deșurubare.

Avantaje

  • Durabilă

Dezavantaje

  • În funcție de materialul folosit, prețul crește



Proteze dentare din zirconiu

Protezele dentare confectionate din zirconiu sunt cele mai plăcute din punct de vedere estetic refăcând dentiția naturală. Nu conțin metal, iar lumina se propaga prin proteză.

Avantaje

  • Similară cu dinții naturali

  • Lumina se propagă prin proteză

  • Nu produce reacții alergice

  • Stabilitate ridicată și durată de viață extinsă

Dezavantaje

  • Preț ridicat.


Proteze dentare tinand cont de modul de prindere

Proteze dentare pe implanturi

Protezele pe implant permit restabilirea dentiției în absența completă a dinților, dau o fixare puternică și îți permit să se simți încrezător și confortabil în orice situație; nu necesită practic timp pentru adaptare.

Proteze dentare scheletate

Proteză dentară scheletata este recomandată persoanelor care și-au pierdut doar o parte a danturii, în special ultimii dinți de pe arcadă. Această reprezintă o soluție și pentru pacienții cărora nu li se pot aplică implanturi dentare.

Proteze dentare elastice

Proteză dentară elastică este cea mai nouă și modernă alternativă a protezei tradiționale din acrilat, reprezentând o soluție foarte bună dacă dorești să te bucuri, pe termen lung, de beneficiile unei proteze de calitate și rezistente. Acest tip de proteze dentare e confecționat dintr-un material elastic, subțire, foarte rezistent și 100% biocompatibil cu țesuturile moi din cavitatea orală, baza de culoare roz a protezei elastice favorizând integrarea cu succes a acesteia în cavitatea bucală.

Proteze dentare cu magneti

Proteza dentară cu capse sau cu magneti reprezintă o variantă îmbunătățită a protezei totale acrilice, aceasta din urma fiind, de fapt, stabilizată cu ajutorul sistemelor speciale de ancorare cimentate pe dinții restanți.




Proteze dentare tinand cont de rolul lor

Proteza dentara partiala sau unidentara

Proteza dentară parțială are rolul de a completa spațiul rămas între dinții naturali și se fixează cu ajutorul unor sisteme speciale de prindere de dinții naturali.

Proteza dentara totala

Proteză dentară totală este recomandată pacienților care și-au pierdut toți dinții, indiferent de cauză.


Cat ma va tine o proteza dentara?


Durata de viață a protezei dentare variază în funcție de tipul ei, de materialele folosite și de modul de întreținere. Unele proteze pot fi obținute în 24 ore, iar altele au nevoie de 3-6 săptămâni până sunt gata.






Proteza dentara vs. implant dentar

Ambele tipuri de tratament înlocuiesc dinții lipsă.

Proteza, însă, pentru a îndeplini funcțiile naturale ale dinților - mâncat, vorbit - presupune o perioada de acomodare și intenționalitate. Implantul se simte natural din prima.

Proteza se inserează mai rapid decât implantul care are nevoie de aproximativ șase luni de acomodare cu osul. Implantul este fix, protezele pot fi și fixe, și mobile.

Despre implantul dentar și beneficiile acestuia, poti gasi detalii aici.


Etapele tratamentului cu proteza dentara

În procesul de realizare și adaptare a protezei dentare, este posibil să treci prin următoarele etape care vor fi explicate de către medic în momentul în care ajungi în cabinet:

  • Îndepărtarea dinţilor: un moment care ar putea fi delicat, iar pentru ca tu să te simţi confortabil şi pe deplin informat în cazul în care este nevoie de extracția vreunui dinte, nu ezita sa pui medicului toate întrebările pe care le consideri necesare.

  • Amprentarea: ți se va lua amprenta bucală, necesara pentru a putea modela o proteză personalizată pe măsura ta.

  • Luarea amprentei muşcăturii. În această etapă, vei fi rugat să alegi forma şi culoarea noilor dinţi.

  • Șabloane din ceară: dinții sunt modelaţi în ceară, astfel incat sa vezi cum vor arată și cum va funcționa proteza finală.

  • Fixare: proteza finală este montată, iar tu vei primi instrucţiuni privind modul în care trebuie să ai grijă de ea.



Recomandari privind intretinerea si igiena protezei dentare

  • Manipulare cu grijă pentru a nu sparge proteza;

  • A nu se lăsa să se usuce, se va ține în apă sau soluții speciale de hidratare;

  • Nu se spală cu apă fierbinte;

  • Se periază zilnic.

Intrebari si raspunsuri


In cat timp voi primi proteza dentara?

Între primul consult și cimentarea pivoților metalici pot trece aproximativ 6-9 săptămâni, perioada în care vei reveni în cabinet pentru fazele intermediare ale tratamentului.


Cum ma adaptez mai usor cu noua proteza?

Purtând-o în permanență, încercând să te comporți natural și ținând minte că interlocutorii tăi nu știu că tu porți proteză.

Ce este recomandat sa consumi daca porti proteza?

În primele două săptămâni, recomandăm doar alimente moi și mărunțite, care pot fi mestecate cu ușurință. Atunci când muști, folosește partea laterală a danturii, evita chiflele, merele sau alimentele care sunt mestecate cu dificultate și pot destabiliza proteză.

Proteza dentara este incomoda?

Purtarea unei proteze nu este ușoară, mai ales la început - vei simți un disconfort pentru care va trebui să depui...efort pentru a-l depăși și pentru a te obișnui cu mestecatul. Odată depășită perioada de acomodare, purtarea protezei va deveni absolut naturală.


Poti dormi cu proteza dentara?

Dacă ești purtător de proteze dentare mobile, dacă nu îndepărtezi proteza în timpul somnului, te expui unor riscuri destul de periculoase.


În timpul somnului, nu numai că o poți deteriora sau distruge, dar există și riscul de a te sufoca.


Proteza pe care o poți scoate noaptea, trebuie păstrată într-un recipient uscat, curat, deschis sau ventilat. Nu o depozita într-un pahar cu apă, deoarece într-un astfel de mediu bacteriile și ciupercile se vor înmulți foarte repede. Nu uita că, înainte de introducerea într-un recipient, proteza trebuie curățată bine cu produse speciale, ca de exemplu, tablete sau paste.


Ce faci daca proteza s-a rupt?

Dacă te gândești să o lipesti cu superglue, renunță. Lipiciul tip "super glue" conține substanțe volatile ce vor deforma materialul acrilic și va face imposibilă reparația ulterioară a protezei de către un tehnician dentar. În cazul în care proteză s-a fracturat, reparația nu constă doar în lipirea fragmentelor. Tehnicianul unește temporar bucățile cu un lipici special, apoi îndepărtează o porțiune de material acrilic de pe ambele părți ale fisurii și pune în loc material acrilic nou.


Proteza dentara se misca?

Lucrul acesta poate să apară din cauza retracţiei gingivale cu trecerea timpului, un proces perfect natural, care are loc în urma pierderii/extragerii dinților. Dacă structura osoasă s-au micșorat, proteza dentară are la dispoziție o suprafață redusă de care să se prindă, ceea ce poate determina o mai mare predispoziție ca aceasta să se deplaseze sau să alunece în timpul unor acțiuni obișnuite, cum ar fi mâncatul sau vorbitul. Consultă medicul dentist pentru sfaturi referitoare la protezele dentare care alunecă sau se mișcă.


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page