top of page

Te-ai ars cu alimente fierbinţi?

Nu ai avut răbdare să ți se răcească felia de pizza care arată senzațional? Sau cafeaua? Atunci sigur te-ai ales cu o arsură! Așa cum îți poți arde din neatenție pielea de pe corp, la fel îți poți arde și mucoasa de pe limbă sau de pe bolta palatină. Țesuturile de la nivelul cavității orale sunt foarte delicate și fine pentru a putea aprecia gustul mâncărurilor și băuturilor. De aceea pot fi ușor afectate.


Ai grijă cu alimentele și băuturile fierbinți!

Majoritatea arsurilor de pe limbă sau bolta palatină sunt de gradul I - afectează numai stratul superficial al mucoasei. Durează în jur de o săptămâna pentru a se genera noi celule care să vindece arsura. Zona afectată este dureroasă, umflată și roșie. Ce poți face pentru a ameliora simptomele?

  • imediat după arsură răcește zona cu apa rece timp de 10 minute. Fulgii sau cuburile de gheață se pot lipi de arsură și pot înteți durerea așa că folosește-le numai pentru a răci apa.

  • mănâncă iaurt rece sau bea o cană cu lapte-produsele lactate formează un strat protector la suprafața mucoasei, care alină durerea și grăbește vindecarea

  • păstrează o dietă sănătoasă (cu multe fructe și legume) și bea multă apă - hidratarea ajută la vindecare. De asemenea, evită alimentele condimentate sau acide (roșii, citrice), mentă, cafea, alcool sau tutun. Evită alimentele tari care ar putea să rănească suplimentar locul afectat

  • folosește un gel de aloe vera special pentru arsurile mucoasei orale

  • consumă miere - face o peliculă protectoare la suprafața rănii și în plus are proprietăți antibacteriene

  • clateste gura cu apa caldă în care ai dizolvat ½ linguriță de sare. Astfel rana rămâne curată și eviți suprainfectarea ei

  • dacă disconfortul este sporit, poți lua un antiinflamator

Pentru arsurile mai severe trebuie să te adresezi medicului. Arsurile de gradul 2 se caracterizează prin bășici și deslipiri ale mucoasei bucale, în timp ce arsurile de gradul 3 afectează toate straturile de piele, lăsând neagră zona afectată. De asemenea, mergi la medic și dacă rana se infectează și apar febră, umflături ale zonei arse sau durere persistentă.

Pentru a preveni arsurile de bine să știi că grăsimile, uleiurile și lichidele pot păstra temperaturi crescute mai mult timp. E bine ca atunci când consumi astfel de alimente să fii grijuliu.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page