top of page

Sensibilitatea dentara




Sensibilitatea dentara iti da disconfort

Întâlnesc în cabinet zi de zi mulți pacienți care se plâng de dureri dentare la rece, la cald sau acid. La periaj sau la utilizarea atei dentare. Durerile acestea pot fi localizate - la un singur dinte, sau pot fi generalizate - la întreagă dantura.


Durerea dintelui este dată de nervul dintelui. Acesta se afla în centrul dintelui, protejat de țesuturile dure dentare - dentina la interior și smaltul la suprafață. Există niște canalicule care pornesc din interiorul dintelui și ajung până la smalt. Aceste canalicule au în interior prelungiri ale nervului dentar. Cu cât aceste prelungiri ale nervului sunt mai aproape de suprafață smaltului, cu atât veți simți dureri mai puternice la rece, cald, dulce sau acid.


Acestea sunt situațiile în care puteți simți dureri dentare (localizate sau generalizate) sau discomfort:

  1. Retracția gingiei (poate afecta un număr variabil de dinți)

  2. Carii active sau dinți ciobiți / fracturați

  3. O anatomie a dinților tăi în care terminațiile nervoase sunt mai lungi și ajung spre suprafața smalțului

  4. Albirea dinților excesiva sau repetata (sau nerespectand instrucțiunile medicului dentist)

  5. Scrâșnitul sau încleștatul dinților, care în timp produce pierderi ale substanței dentare

  6. Eroziunea smaltului (și a dentinei), care se poate produce în următoarele situații:

  • Periaj prea brutal,

  • Folosirea unei periuțe de dinți cu peri tari,

  • Utilizarea pastelor de dinți abrazive sau a apei de gura cu alcool,

  • Consumul de băuturi (sau mâncăruri) acidulate sau acide (limonadă)

  • Reflux gastro-esofagian

  • Bulimie - în aceste ultime două cazuri, acidul din stomac atacă în mod repetat smaltul dinților și îl subțiază



Ce este de făcut? În primul rând, mergi la medicul dentist pentru ca el să identifice cauza care duce la sensibilitatea dinților tăi. Odată identificată cauza, poate să iti recomande tratamentul potrivit pentru situația ta.

  1. Acoperirea cu grefe a dinților unde s-a retras gingia - astfel vei scapă și de sensiblitate, dar vei proteja și dinții și restul gingiilor

  2. Repararea cariilor, a dinților ciobiți

  3. Tratament desensibilizant - canaliculele prin care vin terminațiile nervoase către suprafața smalțului vor fi acoperite, obturate cu diferite substanțe. Aceasta va determina scăderea sau chiar dispariția discomfortului simțit. Tratamentul se poate realiza în cabinet, dar și acasă. Aplicarea de substanțe desensibilizante trebuie să fie repetată pentru a avea rezultate. Exista situații când se poate aplica material de plombă pentru a “îngroșa” smalțul și a obtura terminațiile nervoase expuse

  4. Albirea dinților se realizează conform instrucțiunilor medicului dentist - în ceea ce privește substanța folosită, timpul de acțiune sau frecvența utilizării

  5. Pentru scrâșnitul sau încleștatul dinților se realizează o gutieră pentru bruxism, care să blocheze efectele de uzura a smalțului. În paralel, se indentifica cauza bruxismului și se încearcă tratarea acesteia.

  6. Pentru alte cauze care duc la eroziunea dinților, se

  • Alege o periuță de dinți cu peri super soft,

  • Alege o pastă pentru dinți sensibili

  • Optează pentru o apă de gură fară alcool

  • Miscoreaza cantitatea de acizi sau băuturi acidulate sau alcoolice care pot subția smalțul dinților

  • Medicul de specialitate te poate ajuta să tratezi refluzul gastro esofagian (medic gastro-enterolog), bulimia (medic psiholog) sau alte afecțiuni asociate.


Și eu am avut sensibilitate dentară și am tratat-o folosind substanțe specifice. Sunt foarte multe motive pentru care poți să ai o sensibilitate a dinților. Mergi la medicul tău dentist, care va alege tratamentul potrivit în funcție de problema ta. Eu te aștept oricand la clinica Dentalist.


bottom of page