Caria dentară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale copilăriei. Cel puțin jumătate dintre copii au / au avut carii pe dinții lor de lapte. O mare problemă o reprezintă prima măsea definitivă, care erupe la 6 ani. Sunt mulți părinți care nu stiu că aceea nu se va mai schimba și nu îi acordă atenție suficientă. Dintre pacienții mei, foarte mulți au avut probleme cu primul molar definitiv - este fie plombat, deja are tratament de canal sau în multe cazuri, acesta chiar lipsește. Așa că atenție la toți dinții copilului. Mergi cu el de mic la dentist pentru a se obișnui cu mediul din cabinetul stomatologic și pentru a prinde drag de dentistul lui - asta împreună cu o igienă bună acasă reprezintă cheia către o dantură bună a copilului tău.
Poți începe igiena dentară încă de la 3 luni - poți să le ștergi gingiile blând cu o cârpă înmuiată în apă călduță, după ce îi alăptezi.
Poți să cumperi o periuță de îndată ce apare primul dinte și să o folosești de două ori pe zi, dimineața și seara. Chiar dacă la vârstele foarte mici nu ai mare lucru de periat, e foarte important ca micuțul tău să își deprindă din timp acest reflex de a se spăla pe dinți. În plus, poate fi interesant pentru copii. Mulți își doresc să se perieze singuri pe dinți, dar părinții trebuie să îi urmaresca, să verifice dacă au făcut treabă bună și să îi îndrume. Poți folosi o periuță de dinți cu capătul mic, perii foarte moi. Pentru copiii mai mici de 3 ani, pune pastă de dinți fluorurată numai dacă dentistul o recomandă - și aceea în cantități mici, cât un bob de orez.
După 3 ani, poți pune pe periuță o cantitate de pastă de dinți cât un bob de mazăre. Ajuta-l să se spele pe dinți; periuța trebuie să fie pozitionată la 45 de grade față de suprafața dinților, periajul începe acolo unde gingia întâlnește dinții. E important să speli toate suprafețele dentare. Nu pune presiune mare, poți să lezezi gingiile copilului. Asigură-te că a scuipat toată pasta de dinți când ați terminat periajul. Este un moment bun să învețe să clătească gura.
Există și periuțe electrice, colorate, care sunt foarte interesante pentru copii și îi ajută mult la igiena dentară.
Când copilul tău reușește să își lege singur șireturile, coordonarea și abilitățile lui sunt destul de dezvoltate încât să se poată spală singur pe dinți. Cu fetițele nu prea sunt probleme, dar știu că mamele se plâng frecvent că băieții sunt leneși în ceea ce privește spălatul pe dinți - verificați-i periodic și mergeți cu ei la dentist. Cu siguranță își vor deprinde obiceiurile bune.
Nu uita să-ți înveți copilul să folosească și ața dentară, dar abia după 10-11 ani o pot folosi singuri. Până atunci trebuie să îi ajuți.
Poți să găsești mai multe detalii despre igiena dentară a copiilor în clipul acesta.
Găsește un pedodont (un medic dentist specialist în tratarea copiilor) care să interacționeze bine cu copilul tău. Este important să meargă de placere la stomatolog, este important să îi placă să își îngrijească dinții. Dacă ai nevoie de ajutor, sunt la un click distanță.
Kommentare