top of page

E buna guma de mestecat?

O gumă de mestecat poate duce la un sărut, te poate salva de la respingerea de către colegul de birou atunci când îi spui ceva de aproape, sau poate fi doar reîmprospătarea de care are nevoie gura ta. Utilizată zi de zi, te-ai întrebat ce beneficii sau ce dezavantaje are guma de mestecat ?



Beneficiile gumei de mestecat

În primul rând, este important să stabilim ce gumă de mestecat este indicata. Găsim în supermarket orice fel de gumă de mestecat, cu orice fel de aromă sau culoare. Acea gumă de mestecat conține îndulcitori, aditivi, coloranți, care sunt dăunători organismului și dinților.


Guma de mestecat “bună” este întotdeauna fară zahar și mentolată. Principalul ei beneficiu este faptul că stimulează secreția salivară și scade pH-ul acid care se formează în gură după ce mănânci. Mai exact: după fiecare masă, când încep să se descompună alimentele pe care le-ai consumat, pHul din gură vă deveni acid. Această aciditate poate afecta smalțul dinților, provocând apariția cariilor. Dacă nu suntem acasă sau nu putem să periem dințîi după masă pentru a îndepărtă resturile alimentare (cu potențial cariogen), atunci este indicat să mestecam gumă. Guma stimulează secreția abundentă de salivă, care lupta împotrivă pHului acid (îl neutralizează) și protejează dinții de apariția cariilor.

Este foarte important să iți întreții igiena bucală cu periaj dentar dimineața și seara, câte două minute, completat cu utilizarea dușului bucal sau a aței dentare; guma de mestecat ajuta la igiena dentară numai atunci când nu ai posibilitatea să periezi dinții după o masă în oraș. Repet, guma de mestecat nu înlocuiește periajul dentar.


Alte avantaje ale gumei de mestecat:

  • îndepărtează și depozitele alimentare moi de pe dinți; cu riscul de a mă repeta: doar după mesele în oraș, atunci când nu poți folosi o periuță de dinți ;)

  • reduce senzația de gură uscată, însă nu reprezintă un “tratament” pentru această afecțiune denumită xerostomie;

  • împrospătează respirația și înlătură halena (respirația urât mirositoare) - dar trebuie tratate cauzele acesteia (carii sau infecțîi ale dinților, limba încărcată, afecțiuni ale stomacului);

  • poate îmbunătăți simptomatologia refluxului gastro-esofagian;

Alte lucruri de știut despre guma de mestecat:

  • după cum am spus și la început, nu comsumati gumă de mestecat cu zahăr, care poate duce la apariția cariilor și a altor probleme;

  • consumată în exces, poate duce la tulburări ale sistemului digestiv;

  • nu înlocuiți mesele dvs cu guma de mestecat - puteți avea tulburări de nutriție;

  • nu consumați gumă de mestecat dacă aveți aparat dentar fix - cu brackets - nu o veți mai putea îndepărtă dintre sârme

  • consumată în exces, poate da dureri ale articulației temporo maxilare, precum și contracturi ale musculaturii feței;

  • guma de mestecat nu “scoate plombele” , așa cum am mai auzit. Obturațiile puse corect nu trebuie să se “dezlipească”


Acestea fiind spuse, consumați gumă de mestecat mentolată, fară zahar. Vă protejează dinții de carii. Dacă vă place să faceți baloane, aveți voie din când în când să consumați și guma care face baloane, dar beți apă multă după sau spălați dinții, că să îi protejați de carii. Nu înlocuiți sub nicio formă igiena dentară cu guma de mestecat! Vă aștept la consultație să ne asiguram că aveți o dantură sănătoasă!



bottom of page