top of page

5 motive sa iti cureti limba zilnic


Sper ca va spalati pe dinti de doua ori pe zi, folositi ata dentara o data pe zi si mergeti la dentist pentru controalele periodice la 6 luni. Dar cat de des va amintiti sa va spalati limba in timpul rutinei de igienizare orala?



Spalatul pe limba face parte din igiena bucala zilnica

Ca sa aveti o igiena orala impecabila trebuie sa va spalati limba zilnic. Sunt aproximativ 700 de specii bacteriene care traiesc in cavitatea orala. Din cauza anatomiei limbii (a santurilor si papilelor gustative) multe dintre aceste bacterii se cantoneaza cu usurinta aici. Nu toate sunt bacterii daunatoare, dar unele dintre ele au efecte periculoase si vor avea efecte secundare neplacute.


  • halitoza sau respiratia urat mirositoare: este cea mai frecventa consecinta daca nu va curatati limba; bacteriile, fungii si resturile alimentare nu pot fi bine indepartate de pe suprafata limbii decat prin periaj; daca stagneaza prea mult, elimina un miros neplacut;

  • candidoza bucala - apare in cazul dezechilibrului dintre bacteriile “bune” si cele daunatoare; impreuna cu medicatia potrivita, periajul limbii combate candidoza;

  • gingivita - acumularea multor bacterii in cavitatea orala duce la formarea de placa bacteriana si tartru. In contact prelungit cu gingiile, basteriile induc inflamatie gingivala. Gingivita netratata poate evolua catre forme mai avansate de boala parodontala.

  • gust modificat - prin curatarea limbii de bacterii si resturi alimentare, curatati si papilele gustative si va puteti bucura din plin de savoarea mancarii

  • coloratie inchisa a limbii - datorata acumularii de bacterii, placa basteriana si pingmenti din alimentatie. Are un aspect si miros neplacut, dar odata ce periati limba, coloratia dispare.


Pentru igienizarea limbii puteti folosi dispozitive special create pentru acest scop, cu peri scurti si o forma care faciliteaza periajul limbii. De asemenea, puteti folosi si o periuta obisnuita, dar diferita de cea dentara. Curatati limba pe toata suprafata, cu presiune controlata si cand ati terminat, clatiti cu apa de gura pentru a indeparta toate reziduurile restante pe limba.


Nu uitati! Periaj dentar de 2 ori/zi, ata dentara si periajul limbii. Spor! Daca aveti intrebari, sunt la un click distanta.

bottom of page