top of page

Bruxismul: cauze, simptome si tratament. Intrebari despre scrasnitul dintilor



Dacă cei din familie ți-au spus vreodată că scrâșnenști din dinți și tu le-ai răspuns că nu îți amintești să fi făcut asta, ei bine, află că se prea poate să fi avut dreptate.


Scrâșnitul din dinți se numește bruxism, fiind o afecțiune dentară care are cauze psihologice. Acest proces e unul inconștient, de cele mai multe ori, iar oamenii ajung poate să nu afle niciodată că suferă de bruxism, ori să afle prea târziu, când dantura lor deja este compromisă.




Ce este bruxismul (scrasnirea dintilor)?


Bruxismul reprezintă ceea ce în termeni populari e cunoscut drept scrâșnitul din dinți; e o acțiune cauzată de frecarea dinților de pe arcada superioară cu cei de pe arcada inferioară și poate fi un proces atât conștient, cât și inconștient.

Bruxismul poate duce la complicații medicale severe, de aceea e bine să fie identificat din timp pentru a vedea la ce remedii se poate apela, în funcție de stadiul în care se află afecțiunea.





 

Tipuri de bruxism:


Există două tipuri de bruxism: conștient și inconștient sau, mai precis, bruxismul diurn (pe timp de zi) și cel nocturn (noaptea). Ambele se manifestă la fel, cu precizarea că cel diurn este un tic, un obicei pe care teoretic îl putem controla, iar cel nocturn se manifestă inconștient și târziu ne putem da seama că suferim de această afecțiune.


Bruxism nocturn


Bruxismul nocturn se manifestă inconștient, de aceea s-ar putea să afli că suferi de această afecțiune atunci când alții îți atrag atenția. Îți poți da seama că suferi de bruxism nocturn atunci când:

  • te trezești cu o tensiune resimțită la nivelul mușchilor feței;

  • te dor maxilarele;

  • apare uzura dentară: dacă observi în timp tocirea dinților tăi, bruxismul nocturn e cauza;

  • capeți, în timp, sensibilitate dentară la rece, fierbinte, acru;

  • ti se micsoreaza dintii (din cauza uzurii dentare mai sus amintite).


Bruxism diurn


Bruxismul diurn este un proces conștient, fiind unul dintre modurile în care creierul nostru reacționează ca un mecanism de auto-apărare la mai mulți factori de mediu. Câteva lucruri care cauzează bruxismul diurn sunt:

  • stresul

  • anxietatea

  • odihna insuficientă din timpul nopții

  • consumul excesiv de cafea și/sau alcool

  • rareori, poate apărea ca efect advers la medicamentele antidepresive.


 

Cand stiu ca e momentul sa merg la medic?


În mod ideal, cu cât te prezinți mai repede la medicul stomatolog, cu atât mai bine; bruxismul poate fi identificat și la un control de rutină, dar vizita ta la stomatolog ar trebui grabita dacă observi că dinții tăi sunt pe zi ce trece mai tociți, fără vreun motiv aparent.


Dacă suferi de dureri constante de maxilar sau îl simți mereu încleștat, dacă dinții tăi sunt aplatizați, iar gingiile inflamate, e momentul să iei în considerare o vizită la medicul stomatolog.




Simptome ale bruxismului


Dincolo de scrâșnitul din dinți, alte simptome care te anunță de existența bruxismului sunt:

  • Dinții devin din ce în ce mai tociți, sensibili și te dor;

  • Gingiile sunt inflamate;

  • Dureri la nivelul întregii fețe;

  • Articulațiile maxilarului sunt rigide;

  • Dureri persistente la nivelul urechilor.


Cauzele bruxismului:


Deși cauzele bruxismului nu sunt cunoscute în totalitate, studiile realizate de-a lungul timpului atrag atenția asupra mai multor factori care cauzează această afecțiune, în mare parte fiind cauze psihologice:

  • o viață agitată, stresantă

  • furia, agresivitatea, anxietatea

  • cantități prea mari de alcool, cafea sau substanțe excitante

  • mușcătura defectuoasă.


Diagnosticul bruxismului


O simplă vizită în cabinetul medicului stomatolog poate arăta dacă pacientul suferă cu adevărat de bruxism. Diagnosticarea efectivă se realizează cu ajutorul unei electromiograme, care înregistrează activitatea mușchilor masticatori; aceștia se contractă intens în timpul somnului bruxomanilor.


Dincolo de tratamentul stomatologic pe care medicul îl va recomanda, sursa bruxismului trebuie eliminată de la rădăcină, adică de la cauzele ei psihologice, cum sunt stresul și anxietatea. E recomandată chiar și psihoterapia, pentru a reuși să eliminăm cu adevărat factorii de stres care ne fac să scrâșnim din dinți.




 

Cum tratam scrasnitul din dinti? Solutii de tratament pentru bruxism


Controlul de rutină realizat o dată la 6 luni, cum e indicat, te poate ajuta să afli din timp dacă suferi de bruxism. Și deși pe termen scurt nu e o afecțiune care să pară gravă, pe termen lung îți vei dori să o ții sub control. Iată câteva dintre variantele de tratament pentru scrâșnitul din dinți:


Gutierele pentru bruxism


Gutierele pentru bruxism sunt folii de plastic de 1 milimetru grosime, adaptate pe arcadele dentare. Ce fac ele este să împiedice contactul dintre arcadele dentare, ceea ce înseamnă că smalțul nu se va mai uza.




Ele sunt imperios necesare și dacă pacientul are restaurări protetice, deoarece bruxismul poate leza fațetele sau coroanele dentare. Gutiera pentru bruxism se realizează pe comandă, în cabinetul stomatologului, după un mulaj potrivit danturii fiecăruia.


Aparatul dentar Invisalign pentru bruxism


O altă soluție pentru bruxism o reprezintă tratamentul cu aparatul dentar Invisalign; dacă dinții tăi suferă și de înghesuiri dentare, aceasta e soluția optimă pentru tine, pentru că rezolvi două probleme dintr-o lovitură; pe de-o parte gutierele îți corectează forma și alinierea dinților, iar pe de cealaltă parte te ajută și să împiedici bruxismul.




Coroanele dentare


Dacă deja suferi de bruxism de o perioadă mai lungă de timp, iar dinții tăi sunt tociți sau ciobiți, trebuie să apelezi la coroanele dentare. Mai mult de atât, uzura dinților conduce și la sensibilitatea dentară, iar coroanele dentare te ajută să restaurezi înfățișarea zâmbetului tău. Se apelează la varianta aceasta atunci când abraziunile dentare sunt deja foarte avansate.




Injectarea cu botox pentru relaxarea muschilor


O altă variantă prin care poți elimina bruxismul este să apelezi la injectarea cu botox pentru relaxarea mușchilor. Această intervenția constă în injectarea unei cantități mici de botox în mușchii responsabili cu masticația și te va ajuta să nu îți mai încleștezi maxilarul în somn; efectele acestei proceduri țin aproximativ 5 sau 6 luni.


 

Ce pot pati daca nu tratez bruxismul?


Dincolo de efectele imediate ale bruxismului menționate mai sus, începând cu durerile de cap și de tâmple și tocirea dinților, pe termen lung bruxsimul poate duce la uzura agravată a dinților și chiar la fracturarea acestora. Din acest motiv e bine ca odată identificat la medicul stomatolog, bruxismul să poată fi ținut sub control, fie prin tehnici medicale (gutiera sau aparatul dentar Invisalign), fie prin tehnici psihoterapeutice.


 

Cum pot preveni bruxismul?


Ca să previi bruxismul e necesar să faci unele modificări în stilul tău de viață. Renunță la substanțele excitante, cum ar fi cofeina, sau măcar redu-le înainte de somn, iar același lucru e valabil și pentru alcool.


Unii dintre noi avem tendința de a mesteca lucruri pentru a ne relaxa, cum ar fi guma de mestecat - acesta este un obicei care, în timp, poate duce la apariția bruxismului, deci trebuie evitat cât de mult cu putință. Înainte de culcare e important să fii într-o stare liniștită, potrivită somnului: elimină tensiunea de la nivelul feței făcând câteva exerciții simple de detensionare a maxilarului.


Asigură-te că te odihnești suficient, dar și că ești sigur că bruxismul nu apare ca efect advers la unele dintre medicamentele pe care le iei; poți confrunta acest aspect doar în cabinetul medicului.


Factori de risc si posibile complicatii


În timp, bruxismul poate conduce la anomalii dentare, la fracturarea dinților, retracție gingivală și chiar artrită la nivelul mandibulei. Mai mult decât atât, bruxismul poate conduce și la anorexie nervoasă și complicații la nivelul urechilor.



 

Scrasnitul dintilor in somn la copii si bebelusi - bruxismul la copii


Chiar dacă pare că doar oamenii stresați pot suferi de bruxism, aceasta este o afecțiune care se manifestă și la copii și bebeluși.


Principala cauză a bruxismului la copii și bebeluși este apariția următorului dinte; în acest caz, scrâșnitul din dinți atât diurn, cât și nocturn, apare ca un mecanism de auto-apărare împotriva durerii. O altă cauză a bruxismului la copii este prezența unui parazit intestinal; în acest caz, scrâșnitul din dinți este însoțit de simptome precum febră, dureri de stomac, lipsa poftei de mâncare, iar diagnosticul poate fi obținut în cadrul unei vizite la medicul pediatru.




Cu toate acestea, dacă cel mic merge la grădiniță sau școală s-ar putea ca stresul și anxietatea să fie printre cauzele bruxismului; neintegrarea într-un grup sau nemulțumirea față de rezultatele lui pot să cauzeze scrâșnitul din dinți, iar în acest caz vorbim de cauze psihologice. În paralel cu vizita la stomatolog trebuie consultat și un psiholog, pentru a elucida cu precizie cauzele acestei afecțiuni la cei mici și pentru a găsi soluțiile potrivite.


Dinți deja afectați pot fi restaurați prin obturații, onlayuri sau coroane de acoperire. Sensibilitatea dentară se tratazeaza cu substanțe speciale.


Dacă aveți unul din simptomele bruxismului mergeți la medicul dentist pentru ajutor. Controlul la 6 luni poate fi o modalitate de identificare a problemelor, în căzut în care dvs nu le conștientizați.


Vă aștept :)

bottom of page