top of page

Ai grija de sanatatea ta!

90% din bolile generale au manifestări la nivelul cavitații bucale. Este bine să știm conexiunea dintre ele pentru a proteja dinții și gingiile în cazul în care avem o afecțiune cunoscută. De asemenea, de multe ori manifestări bucale ajută medicul să suspicioneze și chiar să identifice anumite boli generale.


Medicul tau dentist poate sa identifice anumite boli generale

1. Boli cardiovasculare

Studiile arata că există o conexiune între bolile cardiovasculare și boala parodontală:

Bacteriile care infectează gingiile circula prin sânge în tot corpul, unde cauzează inflamație a vaselor sanguine și distrucție a lor (de asemenea, s-au descoperit bacterii tipice pt boala parodontală în plăcile de aterom de pe vasele sanguine aflate la distanță de cavitatea bucală); în plus, inflamația cauzată de bacteriile prezente în bolile parodontale cauzează un răspuns imun al corpului care declanșează o cascadă de distrucție vasculară în tot corpul, incluzând inima și creierul.


2. Diabet

Diabetul afectează fluxul sanguin la nivel gingival, făcând gingiile susceptibile la bacteriile ce cauzează boala parodontala. De asemenea, afectează și pereții vaselor sanguine, inclusiv cele din gingii - vindecarea după orice traumatism sau după inflamații gingivale este mult mai greoaie.

Nivelul mai mare de glucoza la nivelul cavitații bucale încurajează creșterea și dezvoltarea bacteriana. În plus, s-a observat că la pacienții parodontopati care beneficiază de tratament corespunzător, diabetul este mai ușor de controlat.


3. Sarcina

Creșterea cantității de hormoni secretați în timpul sarcinii perturbă echilibrul gingival și mama poate avea ușor și frecvent gingivită. Gingivita netratata (igienizare profesională și igiena impecabila acasă) duce la avansarea bolii parodontale. Cu cât aceasta este mai avansată, cu atât crește riscul nașterii premature sau a unei greutăți scăzute a fătului la naștere.


4. Cancer pancreatic

Un studiu a descoperit că 67% din persoanele care sufereau de cancer pancreatic aveau și boala parodontală


5. Artrita reumatoida

Doctorii au descoperit că daca tratează afectarea parodontală, scade durerea declanșată de artrita reumatioda


6. Obezitate

Cu cât o persoană are o cantitate mai mare de țesut adipos în corp, cu atât boala parodontală avansează și se agravează mai repede.


7. Boli respiratorii

Sunt multe cazuri în care poți inspira bacterii conținute în placa bacteriana dentară - aceste bacterii pot cauza pneumonii sau alte afecțiuni respiratorii


Mergi la dentist la 6 luni pentru a-ți asigura atât sănătatea bucală, cât și cea generală!


Comments


bottom of page