top of page

8 moduri in care iti strici dintii fara sa stii

Vi se pare că oricât de des vă periați pe dinți, tot nu sunt albi? Știi bine că lucruri ca vinul roșu, țigările, fructele de pădure sau cafeaua pot păta dinții. Dar iată câteva lucruri la care trebuie să fii atent dacă vrei să iți păstrezi dinții impecabili:


Nu reușești să iți păstrezi dinții albi?

  1. Limonada - poate că în zilele fierbinți vă răcoriți cu limonadă, dar combinația de acid și zahăr nu este tocmai sănătoasă pentru dinții dvs. Acidul din limonadă atacă stratul de smalț de pe dinți, așa că trebuie să fiți foarte atenți dacă aveți deja smaltul subțiat (eroziuni dentare).

  2. Băuturile pentru sportivi (cum ar fi Getorade) - acestea au un conținut mare de zaharuri, și au și pigmenți care pot colora dinții. Zaharurile pot ataca smalțul și să îl facă poros, ca apoi acesta să se coloreze cu pigmenții din băutură.

  3. Vinul alb - deschide porii la nivelul smalțului - dacă bei un pahar de vin alb, apoi mananci paste cu sos roșu este foarte posibil să pătezi dinții

  4. Ceaiurile negre sau verzi pot păta dinții. Cea mai buna soluție? Periaza dinții la 30 min după ce ai consumat asemenea băuturi.

  5. Siropul de tuse colorat, care are o concentrație mare de zaharuri, pot cauza deteriorarea dinților. Aceste medicamente consumate o perioada îndelungată colorează dinții.

  6. Piscinele - pentru înotătorii înrăiți, fiți atenți la substanțele cu care sunt tratate piscinele. Atunci când înotați țineți frecvent gura deschisă și intră apă tratată speciific. Această apă vă poate colora dinții cu pete maronii, dar numai dacă petreceți mai mult de 6 ore în piscină (poate în timpul verii).

  7. Anumite medicamente care sunt luate în perioada copilăriei, sau pentru perioade îndelungate de timp, chimio sau imunoterapia pot afecta fluxul sanguin din pulpa dentară și pot produce colorații ale dintelui

  8. Traume - aveți grijă atunci când vă loviți la dinți - există posibilitatea ca în urma loviturii, dintele afectat să piardă vitalitatea nervului (din cauza impactului). Daca nu simțiți durere sau nu aveți niciun simptom care să semnaleze ceva în neregulă, ar trebui să fiți alarmați când culoarea dintelui devine mata sau virează înspre roz. Mai bine mergi periodic la consult stomatologic pentru a fi sigur că totul este in regula.



bottom of page