Dacă o parte a corpului tău ar sângera, ai merge la doctor. Același lucru trebuie făcut și dacă gingiile sunt cele care sângerează, pentru că oferă astfel un semnal al gingivitei, o afecțiune dentară pe care trebuie să o luăm în serios.
Când rutina de îngrijire orală nu este respectată îndeaproape sau sărim peste un periaj, în cavitatea orală își fac apariția bacteriile, care duc la inflamarea gingiilor - gingivita. Un stadiu incipient al parodontitei, gingivita este o afecțiune tratabilă, dacă e depistată la timp; când ajungem la parodontită, procesul este ireversibil.
Descopera ce este gingivita
Gingia se inflamează datorită bacteriilor instalate în cavitatea bucală - periajul parțial, inconsistent sau insuficient (doar o dată pe zi) facilitează înmulțirea bacteriilor, iar gingia trage aceste semnale cu ajutorul aspectului anormal și sângerărilor gingivale.
Care sunt cauzele aparitiei gingivitei?
Cauzele gingivitei sunt multiple, însă majoritatea pornesc de la igiena orală deficitară. Când avem de-a face cu dinți înghesuiți, carii netratate, tartru, placă bacteriană, dinții sunt atacați de bacterii. În momentul în care bacteriile ajung la nivel subgingival, se declanșează inflamația.
Factori de risc in aparitia gingivitei
În ceea ce privește factorii de risc, gingivita poate apărea și la pacienții care au o igienă orală corectă, dar au un sistem imunitar problematic, o dietă nepotrivită, fumează excesiv, consumă foarte mult alcool.
Vârsta înaintată crește șansele de gingivită, dar și unele medicamente (cum sunt anticoncepționalele, antipsihoticele, imunosupresoarele), schimbările hormonale sau infectarea cu virusul uman HPV. Gingivita poate apărea și în sarcină, însă atunci nu e motiv de îngrijorare, pentru că dispare odată cu nașterea. Diabeticii sunt, și ei, mai predispuși la a dezvolta gingivită.
Care sunt simptomele gingivitei?
Principalul simpton al afecțiunii gingiilor este sângerarea acestora, însă alte simptome care semnalează gingivita sunt:
inflamarea și umflarea gingiilor;
schimbarea culorii gingiilor din roz în roșu, chiar visiniu;
respirație urât mirositoare;
gingiile sunt mult mai sensibile;
sangerarea gingiilor;
are loc retracția gingivală.
Tipurile de gingivita. Cate exista?
Gingivita apare în anumite momente ale vieții și se manifestă mai mult sau mai puțin pregnant, de aceea poate fi clasificată în mai multe categorii:
Gingivita cronica
Gingivita cronică e cea mai întâlnită afecțiune gingivală, fiind cea datorată plăcii bacteriene. Simptomul cel mai întâlnit este sângerarea constantă a gingiilor la periaj, însoțită de un miros neplăcut al gurii și este o afecțiune aparent nedureroasă. O gingivită tacită, gingivita cronică apare ca reacție la îngrijirea orală precară și poate fi diagnosticată în cabinet, în timpul unui consult periodic.
Gingivita acuta/ulcero-necrotica
Gingivita acută necrotizantă sau ulcero-necrotică este mai mult o complicație a gingivitei, fiind o infecție a întreg țesutului. Se manifestă prin ulcerații care dor la nivelul papilelor interdentare, iar cei mai predispuși la această afecțiune sunt fumătorii. Dacă nu e tratată la timp, poate duce la pierderea papilelor.
Gingivita diabetica
Gingivita diabetică apare în cazul pacienților care suferă de afecțiuni diabetice, dar cel mai rar este întâlnită în cazurile de diabet zaharat. Se manifestă prin gingii foarte inflamate și retracție gingivală, în timp ce mușcătura pare că suferă modificări. Sângerările gingivale sunt nelipsite, iar gingivita diabetică se poate transforma într-o boală parodontală grava, dacă nu este diagnosticată la timp, de aceea controalele regulate la medicul stoamtolog (de cel puțin două ori pe an) sunt necesare.
Gingivita la femeile insarcinate
În sarcină, gingivita nu este motiv de îngrijorare; este des întâlnita, iar afecțiunea dispare odată cu nașterea. Explicația acestei afectiuni este faptul că schimbările hormonale sunt o cauză majoră a gingivitei, iar gravidele au parte adesea de eritem (înroșirea gingiilor) și tumefiere (umflarea gingiilor) sau sangerari gingivale.
Peste jumătate din femeile însărcinate experimentează gingivita de sarcina, dar daca aceasta nu este tratata, si avanseaza, poate să conducă la complicații.
Gingivita medicamentoasa
Unele medicamente pot provoca reacții, printre care și gingivita - îndeosebi pastilele anticoncepționale duc la gingivită medicamentoasă, pentru că luându-le, apar schimbările hormonale care duc la inflamația gingiilor, schimbări de culoare și textură - gingia devine umflată, dar foarte moale.
Gingivita alergica
O reacție alergică la o apă de gură sau pastă de dinți poate cauza gingivita alergică, iar în cazul acestei afecțiuni se schimbă, în primul rând, colorația gingiilor: ele capătă o nuanță de grena și cresc foarte mult în volum, iar periajul cauzează sângerare inevitabilă, la fel ca atingerea gingiilor. În cauzele grave, până și masticația produce sângerări.
Cum stii daca ai gingivita?
Gingivita poate fi diagnosticată cu ușurință în cabinetul medicului stomatolog, de aceea e relevant să ținem cont de consultul periodic, cel puțin odată la 6 luni. Pentru a descoperi dacă afecțiunea prezentată este sau nu gingivită, se fac o serie de investigații, cum ar fi:
se examinează întreaga cavitate bucală pentru a observa aspectul, culoarea si textura gingiilor si papilelor gingivale;
se examinează existența plăcii bacteriene;
se verifică aspectul osului dentar si interdentar prin radiografii computerizate;
istoricul medical.
Descopera cum se trateaza gingivita
Apeleaza la tratamentul profilactic
Igiena orală adecvată, riguroasă, alcătuită din periaj dentar zilnic (de două ori pe zi sau după fiecare masă), ață dentară sau dus bucal. Controalele periodice în cabinetul medicului stomatolog asigură prevenirea afecțiunilor gingivale; cu cât sunt descoperite mai repede, cu atât sunt mai ușor de tratat și nu conduc către complicații.
Igienizeaza-ti corespunzator dintii
Cea mai bună metodă de prevenire a afecțiunilor gingiei este o igienizare corespunzătoare a dinților: periaj dentar zilnic, de cel puțin două ori pe zi, însoțit obligatoriu de ață dentară folosită corect și apă de gură. Alte accesorii care garantează igiena riguroasă a danturii sunt periuțele interdentare și dușurile bucale.
Programeaza-te pentru detartraj si periaj profesional
Periajul dentar realizat la domiciliu nu e suficient; sunt necesare minimum de două ori pe an ședințe de igienizare profesională, în cabinetul stomatologului, pentru ca placa dentară să fie îndepărtată. Formată din depunerea de tartru, placa bacteriană este îndepărtată prin detartraj, care poate fi făcut fie manual, fie prin ultrasunete. Detartajul și periajul profesional reîmprospătează dinții cu totul - îi curăță în profunzime, asigură eliminarea plăcii bacteriene, iar când vei părăsi cabinetul vei avea senzația că dinții tăi sunt mai albi, pentru că sunt curățați în profunzime.
Apeleaza la irigatiile cu substante antiseptice
Detartrajul și periajul profesional sunt completate de chiuretajele subgingivale, prin care se elimină infecțiile aflate sub gingie. Irigațiile cu substanțe antiseptice vin în finalul acestui tratament, după care gingiilor li se aplică tratament medicamentos.
Asigura-te ca vei evalua evolutia inflamatiilor
E important să acorzi permanent atenție gingiilor tale și să mergi la consult încă de la primul semn de sângerare, înroșire sau modificare a formei / culorii. Consultul periodic îți garantează că afecțiunile (dacă există) vor fi depistate la timp și nu vor duce la complicații precum parodontită. Asigură-te că ai grijă de dantura ta pe toate planurile - dieta echilibrată, renunțarea la zahăr, alcool și nicotină reprezintă doar câteva feluri prin care previi gingivita și alte afecțiuni.
Complicatiile gingivitei
Atunci când nu este tratată la timp, afecțiunea gingivală se complică și devine parodontită - o boală ireversibilă, prin care se formează pungi parodontale și o cantitate considerabilă de bacterii; împreună, acestea pot duce la pierderea totală a dinților. Dacă gingivita poate fi ținută sub control și tratată cu ușurință, asta nu e valabil și în cazul parodontitei, care e o afecțiune mult mai gravă.
Gingivita ulcero-necrotică este o altă complicație a afecțiunii și se manifestă la fel ca gingivita normală, dar mult mai accentuat; gingiile sunt foarte înroșite, sensibile, sângerânde și crescute în volum. Alături de disconfortul la nivelul cavității bucale, gingivita necrotică afectează întreaga sănătate, pentru că vine cu migrene și febră crescută.
Cum prevenim gingivita? Cele mai importante metode de preventie!
Cum prevenim afecțiunea gingivală? Ca să te asiguri că gingiile tale rămân roz, frumoase și sănătoase, sunt câteva lucruri pe care le poți face ca să previi gingivita:
periaj dentar efectuat de două ori pe zi, în fiecare zi; dacă folosiți o periuță manuală, trebuie să folosești o tehnică specifică de periaj pe care o poți vedea în videoul de pe canalul meu de You Tube.
la periuțele electrice, trebuie doar să ții periuță pe fiecare suprafață a dinților, și această își va face treaba;
pentru a completa periajul dentar folosim ață dentară sau duș bucal - pentru curățarea suprafețelor interdentare (pe care periajul normal nu le poate curată);
limba trebuie și ea curățată cu ajutorul unei periuțe speciale;
consultul periodic: vizita periodică la stomatolog îți garantează depistarea din timp a oricărei afecțiuni, ceea ce înseamnă că forma va fi una ușoară, simplu de tratat, fără complicații;
dietă echilibrată: reducerea zahărului și consumul mai multor legume și fructe, nutrienți și vitamine, previne apariția gingivitei;
reducerea/eliminarea obiceurilor nocive, precum fumatul și alcoolul excesiv.
Cele mai importante intrebari si raspunsuri despre gingivita
In cat timp se vindeca gingivita?
Evoluția tehnicilor stomatologice face ca afecțiunile gingivale să fie un proces simplu de tratat și scurt ca durată - tratamentul este aplicat, de cele mai multe ori, într-o singură ședință; de cele mai multe ori, consultul este urmat de curățare parodontală și terapie laser. E important ca vizitele la stomatolog să fie efectuate periodic, pentru ca afecțiunile orale să fie depistate și tratate la timp.
Gingivita este contagioasa?
Gingivita nu este contagioasă și nu se transmite prin salivă. Cercetătorii de top ai industriei lucrează la studii care să explice evoluția bacteriilor și a felului în care interacționează celulele între ele, dar contagiozitatea gingivitei a fost negată.
Gingivita poate fi tratata acasa?
Diagnosticarea gingivitei se face doar în cabinetul medicului specialist, care va face și o igienizare profesională. Însă, pentru a preveni reapariția gingivitei, „tratamentul” de acasă trebuie să fie compus din igienă orală corectă și dietă echilibrată.
Gingivita doare?
Deși face parte din simptome, durerea nu apare întotdeauna, pentru că la unii pacienți se manifestă doar prin sângerări sau modificări în volum. La primul semn al unei gingii diferite (roșiatică, moale, umflată, cu volum în interior), trebuie efectuată o vizită în cabinetul medicului stomatolog.
Mituri despre gingivita
Gingivita afectează doar bărbați - deși este mai întâlnită în rândul bărbaților în etate, gingivita afectează deopotrivă copii, tineri, femei;
Gingivita e rară - în realitate, peste 50% dintre cei peste 30 de ani au această afecțiune; si 95% dintre noi am avut la un moment dat o forma de gingivita de-a lungul vietii;
Îmi pot da seama singur că am gingivită și nu mai e necesar să merg la stomatolog - dacă îți sângerează gingiile, e posibil să ai gingivită, dar asta poate ascunde și alte afecțiuni; e necesară vizita la medicul stomatolog pentru diagnosticare și tratament sigur;
Gingivita apare doar la cei care au carii - doar pentru că lipsesc cariile nu înseamnă că nu poți avea o afecțiune gingivală, pentru că ea poate evolua tacit, fără niciun simptom, mai ales la început;
Ața dentară nu ajută la prevenirea gingivitei, deci nu e necesară - ața dentară are un rol major în eliminarea bacteriilor din spațiile greu accesibile, deci și în prevenirea afecțiunilor gingivale;
Am o igienă orală bună, deci nu voi avea gingivită - nu doar igiena orală precară afectează gingiile, ci și genetica, stresul, dieta săracă, tutunul și bruxismul;
Prevenirea și tratarea gingivitei nu asigură doar starea de sănătate a danturii, ci starea generală de sănătate a organismului și confortul psihic. Când ești sănătos, arăți și te simți bine. Iar sănătatea vine din interior și trebuie întreținută, motiv pentru care vizitele periodice la stomatolog trebuie să fie parte din rutina ta.
コメント