top of page

Ce este boala parodontala?


Boala parodontala sau in termeni populari “parodontoza” este o afectiune a tesuturilor care sustin dintii pe arcadele dentare : gingia si osul. NU DOARE si daca ii ignoram simptomele, ne trezim direct cu pierderi ale dintilor! Cel putin 90% din populatie a dezvoltat la un moment dat o forma de boala parodontala, fie ca vorbim despre inflamatia localizata a gingiei sau defecte osoase mari.



Cercetarile au aratat ca factorii care determina aparitia si instalarea bolii parodontale sunt bacteriile, anumite specii caracteristice acestei afectiuni. Dar exista factori care favorizeaza instalarea si dezvoltarea "parodontozei", factori de care depinde si raspunsul pacientului la tratamentul pe care il primeste de la medicul specialist parodontolog. 


  • placa bacteriana, un mediu de cultura perfect pentru bacteriile periculoase specifice bolii parodontale. Pentru a pastra sanatatea orala, pacientul trebuie sa aibe o igiena orala foarte buna (periaj corect, dimineata si seara, completat cu ata dentara / periute interdentare / dus bucal). Daca igiena este precara, depozitele de pe suprafata dintilor se vor mari ca volum, in timp se intaresc (se transforma in tartru dentar), si microbii pe care ii contin vor fi intr-un contact permanent cu structurile de suport ale dintilor, afectandu-le. 

  • fumatul induce modificari anatomice locale care ingreuneaza raspunsul organismului la tratament - vindecare ingreunata si intarziata (comparativ cu pacientii nefumatori). Virulenta bacteriilor este crescuta. S-a constatat ca fumatorii au de 3-6 ori mai multe sanse sa dezvolte boala parodontala decat nefumatorii.

  • componenta genetica - daca exista in familie rude aproapiate ce sufera de boala parodontala, trebuie luata in calcul posibilitatea ca afectiunea sa se transmita ereditar.

  • starea generala de sanatate - exista o intensificare a simptomelor afectiunilor orale si o dificultate a vindecarii la pacientii care au: deficiente de nutritie, diabet (sau alte boli endocrine), afectiuni cardiovasculare, afectiuni hematologice (in special leucemie) sau cei care sunt in radio sau chimioterapie.

  • inghesuiri dentare - favorizeaza acumularea de placa bacteriana

  • ocluzie traumatica - fortele masticatorii sunt transmise defectuos la nivelul suporturilor dentare, provocand leziuni.

  • atentie la obiceiurile vicioase: inducerea traumelor cu obiecte ascutite (scobitori), ata dentara incorect utilizata sau periaj intempestiv cu forte exagerate - aceste afecteaza in special gingia, cu repercusiuni asupra tesuturilor de suport – osul si ligamentele alveolare.

Constientizarea si limitarea pe cat posibil a aspectelor enumerate mai sus imbunatatesc prognosticul tratamentului realizat in boala parodontala. Pentru orice aspect ce va ridica semne de intrebare referitoare la sanatatea dvs parodontala, va astept in cabinet pentru raspunsuri si tratament.

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page