top of page

Fatetele dentare


Am inceput sa auzim tot mai des : “Cu fatete dentare poti avea zambetul perfect mult visat!!” Este adevarat, dar ce sunt fatetele dentare si cum putem avea zambetul de Hollywood cu ajutorul lor?


Fatetele dentare sunt niste piese protetice de grosimea unei coji de ou. Ele se pot realiza din diferite materiale, insa ceramica (portelanul) este cea care confera cel mai natural aspect dintilor. Odata realizate in laboratorul de tehnica dentara, fatetele se lipesc pe suprafata dintelui, dand estetica si fizionomia dorite.



Situatia inainte si dupa aplicarea fatetelor dentare ceramice

Fatetele dentare pot rezolva urmatoarele probleme:

  • modificari de culoare ale dintilor - generalizate (ca in cazul coloratiilor tetraciclinice) sau localizate (pete);

  • dinti fracturati sau ciobiti;

  • uzura dentara;

  • modificari de pozitie ale unuia sau mai multor dinti (malpozitii dentare);

  • modificari de forma a dintilor;

  • alinierea dentara;

  • inchiderea spatiilor dintre dinti (inclusiv “strungareata”)


Primul pas catre zambetul dvs perfect este vizita la medicul stomatolog. Acesta va asculta nemultumirile legate de dantura dvs si dorintele legate de noul zambet. Impreuna veti alege forma, culoarea, aspectul fatetelor dvs. De asemenea, medicul va realiza fotografii si modele de studiu diagnostice. Coroborand toate aceste date, cu ajutorul tehnicianului dentar, medicul va face o simulare a viitorilor dvs dinti. Aceasta simulare este transferata in cavitatea dvs bucala si este singura modalitate in care dvs veti vedea si veti simti cum vor arata viitorii dvs dinti. Este foarte important sa va placa aspectul lor, dar este la fel de important sa va simtiti bine cu dintii, ca si cand nu s-ar fi facut vreo modificare.


Avand avantajul acestei simulari, medicul stie exact cat sa reduca din smaltul dintilor dvs, uneori dintii ramanand neatinsi. Aceasta minima invazivitate este posibila numai prin intermediul procedurilor de mai sus, de testare a esteticii si functionalitatii viitoarelor fatete. In momentul in care dvs sunteti multumit de “test drive”, fatetele se dau in lucru si dvs veti avea in scurt timp zambetul mult dorit (dar testat anterior).


Avantajele fatetelor dentare sunt:

  • este o modalitate conservatoare de a schimba culoarea sau forma dintilor (in raport cu coroanele dentare unde sacrificiul de tesut dentar este mai mare);

  • sunt cazuri in care dintele nici nu trebuie preparat (slefuit) , in acest caz vorbind de fatete no-prep;

  • ceramica bine prelucrata are aspect foarte natural - nici nu se observa ca dintii ar fi acoperiti de fatete dentare;

  • ceramica este bine tolerata de gingie;

  • stabilitatea coloristica in timp - fatetele isi pastreaza nuanta si uniformitatea culorii.


Trebuie insa de stiut ca exista situatii in care fatetele nu sunt o solutie. Dintii foarte cariati sau dintii devitali (carora li s-a scos nervul) nu mai sunt rezistenti si atunci sunt candidati pentru coroane de acoperire. De asemenea, igiena bucala trebuie sa fie impecabila. Altfel exista riscul aparitiei cariilor acolo unde fatetele se lipesc de dinti. Sunt situatii in care o albire dentara este indicata inainte inceperii oricaror proceduri.


Daca doriti o schimbare a zambetului dvs sau exista vreun aspect care va deranjeaza estetic si/sau functional, faceti o vizita medicului dentist pentru ca acesta sa va sfatuiasca in legatura cu solutia de tratement minim invaziva potrivita situatiei dvs.



bottom of page